Dr. Ali Gürsoy Adet dönemi başında uygulanırsa koruyuculuğu hemen başlar
HABERİ PAYLAŞ

Adet dönemi başında uygulanırsa koruyuculuğu hemen başlar

Kadını gebelikten koruyan aylık iğneler yumurtlamayı engelliyor. Doğru ve düzenli kullanıldığında yüzde 99 etkili olan aylık iğneler doktorunuz tarafından adet döneminin başında uygulanırsa koruyuculuğu hemen başlar.

Haplar kadar etkili mi?

Bu ay doğum kontrol yöntemi için aylık iğneye başladım. Doktorumla en uygun yöntemin bu olduğuna karar verdik. İğneler doğum kontrol hapı gibi etkili midir ve ne zaman işe yaramaya başlarlar?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda doğurganlık her ay düzenli olan yumurtlama ile sağlanır. Aylık iğneler düzenli kullanıldıkları takdirde kadının yumurtlamasını engellerler. Ayrıca rahim ağzındaki salgıyı koyulaştırarak spermlerin rahmin içine geçişini de önlerler. Gebeliği önleyici aylık iğneler doğru ve düzenli uygulandığında yüzde 99 etkilidirler. Doktor kontrolünde adet döneminin başında uygun zamanda uygulandığı takdirde koruyuculuğu hemen başlamaktadır. Kullanılmaya başlandığı ilk aylarda ara kanamalar ve lekelenmeler yapabileceğini unutmayın.

Haberin Devamı

Ameliyat mı, tüp bebek mi?

46 milimetre çikolata kistim var. İki yıldır doktor kontrolündeyim ve tüm tetkikleri yaptırdık. Rahim filmi ve eşimin spermleri iyiymiş. Sizce bu çikolata kisti için ameliyat olmam gerekir mi? Yoksa tüp bebek ya da aşılama mı yaptırmalıyız?

CEVAP

Sevgili okurum, çikolata kistleri ne yazık ki kadınlarda bazen doğurganlığı olumsuz etkileyebiliyorlar. Eskiden gebelik istendiği zaman ameliyat ile çikolata kistlerinin alınması daha sık yapılıyorken, son zamanlarda çikolata kistleri çok büyük boyutlarda değil ise ameliyat ilk seçenek olarak düşünülmüyor. Ameliyat sonrası tekrarlama ihtimali göz önüne alındığında bazı kadınlarda tüp bebek ya da aşılama daha uygun bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Doktorunuz ile görüşerek artılarını eksilerini değerlendirip sizin için uygun tedavi yöntemini seçebilirsiniz.

Neden adet görmüyor?

İlk kızım 12 yaşında adet görmüştü ama küçük kızım 16 yaşı bitmesine rağmen hala adet görmedi. Benim nereye başvurmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, kızınızın gelişim aşamalarında biraz gecikme gözüküyor. Bu durumlarda kızınızın anatomik gelişiminin ve hormon seviyelerinin bir an önce kontrol edilmesi gerekir. Size önerim kızınızı bir çocuk hastaları uzmanı ve kadın hastalıkları uzmanına muayene ettirmeniz. Ergenlik dönemi gelişiminde oluşan gecikmeler bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Böylece ileride yaşanabilecek sorunlara yol açmadan gerekli tedavi başlanabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder