Dr. Ali Gürsoy Adet döngüsü sürüyor ama yumurtalıklar ne durumda?
HABERİ PAYLAŞ

Adet döngüsü sürüyor ama yumurtalıklar ne durumda?

Erken menopoza giren kadına hormon vererek adet döngüsü sürdürülür. Ama bu yumurtalıkların iyi çalıştığı anlamına gelmez. Çocuk istiyorsanız yumurta gençleştirme tedavilerini deneyin. Tüp bebek tedavisinde uzman bir doktor size yardım eder.

Gebe kalmam mümkün olur mu?

48 yaşındayım. Bir yıldır evliyiz ve bebek istiyoruz. Üç aydır korunmuyoruz. Adetlerim 2 ay önceye kadar düzenliydi. Ama 2 aydır adet bitiminden 10 gün sonra tekrar adet belirtileri başlıyor. Memelerimde ağrılar oluyor. Adet bitiminden 24-26 gün sonra adet görüyorum ve sancılı geçiyor. Ben gebe kalabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, 48 yaşında yumurtalık rezerviniz epey azalmıştır. Eğer çocuk istiyorsanız bir an önce bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna muayene olmanızı öneririm. Yapılacak muayene ile yumurta rezerviniz tespit edilecektir. Rezerviniz azalmışsa tüp bebek tedavisi için uygun görülürse tedaviye başlayabilirsiniz. Bu nedenle vakit kaybetmemenizi öneririm.

Anne olmak için ne yapmalıyım?

40 yaşındayım, 6 yıl önce erken menopoz teşhisi konuldu. Ancak ilaçla adet görüyorum. Anne olabilmem için bana önereceğiniz bir yol var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, erken menopoz durumlarında hormon tedavisi ile kişinin adet döngüsünü devam ettirebiliyoruz. Ama bu yumurtalıkların iyi olarak çalışmaya devam ettiği anlamına gelmemektedir. Yapılacak AMH benzeri testler ile yumurta rezervinizi tam olarak kontrol ettirebilirsiniz. Son yıllarda yeni denenmeye başlanan yumurta gençleştirme tedavilerini inceleyebilirsiniz ama bunun için bir tüp bebek tedavisi uzmanından yardım almanız daha doğru olacaktır.

Zaman zaman kanamaları oluyor

10 yıllık evliyim. Eşimin rahminde 2 kitle var ve zaman zaman kanamaları oluyor. Acaba bu nasıl tedavi edilebilir?

CEVAP

Sevgili okurum bahsettiğiniz 2 adet kitle muhtemelen miyom ya da poliptir. Eğer rahim içinde polip tespit edilirse bunların çıkarılması gerekir. Alınan örnek patolojik incelemeye gönderilir çünkü burada ileride rahim kanserine dönüşüm gösterebilecek değişimler olabilir.

Eğer bu kitle miyom ise miyomun takip edilmesi gerekir. Miyom kanama yaptığı ya da gebeliğe engel olduğu zamanlarda ameliyat edilerek çıkarılır. Bahsettiğiniz kitlenin boyutunu ve yerleşim yerini belirterek tekrar yazarsanız daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder