Dr. Ali Gürsoy Adet düzeninin neden bozulduğu araştırılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzeninin neden bozulduğu araştırılmalı

Adeti geciken kadında akla ilk gebelik ihtimali gelir. Bu durum elendikten sonra rahim ve yumurtalıklar kontrol edilir, adet düzenini bozacak miyom, yumurtalık kisti var mı, bakılır. Her şey yolundaysa uygun tedavi ile doktorunuz adet görmenizi sağlar.

Miyomun tedavisi var mı?

28 yaşındayım. Jinekolojik kontrol için doktora gittiğimde rahim ağzında miyom olduğunu söyledi. Bunun tedavisi var mı? Yoksa rahimi alacaklar mı?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim ağzı kısmı serviks olarak adlandırılır ve buradaki miyomlar servikal miyom olarak isimlendirilir. Bu miyomlar kanamaya, vajinal akıntılara ve sperm geçişine engel olarak kısırlığa bile neden olabilirler.

Haberin Devamı

Ayrıca gebelik oluşsa bile bu miyomlar doğum esnasında bebeğin aşağı inişine engel olarak doğumda sorun yaşatabilirler. Boyutuna göre uygun zamanda cerrahi yöntemle miyom çıkartılabilir. Genellikle rahim alınmadan bu operasyon gerçekleştirilebilir. Bu konuda doktorunuz ile görüşüp tedavi sürecini planlayın.

Hamile miyim, değil miyim?

24 yaşındayım. Evliyim, 1 aydır adet görmüyorum. Hiç bu kadar gecikmemişti. Doğum kontrol ilacı da kullanıyorum. Geciktiğinden 3 hafta sonra test yaptım, hiçbir şey çıkmadı, başka ne olabilir? Hamile olup olmadığımı kesin olarak nasıl öğrenebilirim? Kasık bölgemde ve belimde de ara ara ağrılar oluyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

CEVAP

Sevgili okurum, adet dönemi gecikmelerinde ilk olarak gebelik testi yaptırmak gerekir. Kanda gebelik testini tekrarlamak ilk yapmamız gereken. Ayrıca ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklar da kontrol edilmeli.

Miyom ya da yumurtalık kistleri oluşmuş ise bunlar da adet düzenini bozabilirler. Bir diğer olası neden de doğum kontrol hapını düzenli kullanmamanız olabilir. Bunlar kontrol edildikten sonra adet görmeniz uygun ilaç tedavisi ile sağlanabilir.

Aşı yaptıralım mı?

Kız çocukları için rahim ağzı kanseri aşısı yapılması gerekiyor mu? Önerir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, HPV virüsü rahim ağzı olmak üzere birçok kansere neden olabilmektedir. Dünyada rutin aşılama programları ile bu kanserlerin önüne geçilmeye başlanmıştır. Ülkemizde şu an kullanılan dörtlü aşının ilk dozu yapıldıktan sonraki 2’nci ve 6’ncı aylarda aşı tekrarlanmalıdır.

Haberin Devamı

9-13 yaş arasında ise 2 doz bile yeterli olmaktadır. HPV virüsün 200’e yakın çeşidi olduğu bilinmektedir. Aşı ile en sık rastlanılan tiplere karşı koruma sağlanmış olsa da diğer tiplerinde yol açabileceği hastalıklara karşı dikkatli olunmaya devam edilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder