Dr. Ali Gürsoy Adet düzensizliğinin nedeni bulunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzensizliğinin nedeni bulunmalı

Kadınların düzenli adet görmesi beklenir. Adetler düzensizse ya da olmuyorsa doktora gidin. Hormon düzeyi ve rahim yapısına bakılarak teşhis konulur. Ardından da tedaviye başlanır.

Ağrılarım arttı

21 yaşındayım. Bir sene önce adet düzensizliği ile doktora başvurdum. Ultrasonda 5 santimlik çikolata kistim olduğunu öğrendim. Doktorum 3 aylık tedavi önerdi, ilaç kullandım. Üç ay sonra başka bir doktora muayene oldum. Bana “Kist alınmalı” dedi. Şimdi evliyim ve ağrılarım daha da arttı. Acaba çikolata kistimde büyüme mi var?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, yumurtalıklarda çikolata kisti oluşumuna yol açan endometriozis hastalığı ile her yaşta karşılaşabiliyoruz. Çikolata kisti, kimi hastalarda belirgin şikayet yapmazken kimi hastalarda ağrı yapabilmektedir.

Çikolata kistleri olan kişilerde endometriotik odaklar olabildiğini ve karın içinde yapışıklıkları olabileceğini biliyoruz. Size önerim öncelikle kistin boyutunu tekrar kontrol ettirmeniz. Eğer kistin boyutunda artma eğilimi ve batın içi komplikasyon ihtimali varsa ameliyat düşünülebilir. Aksi takdirde medikal tedaviye bir süre daha devam edilebilir.

Altı aydır adet görmüyorum

30 yaşındayım ve bekarım, 6 aydır adet görmüyorum. Birkaç ay önce doktora gittim. Bana rahminin büyüdüğünü, tedavi olmam gerektiğini söyledi. Adet görememem rahmin büyümesine mi bağlı?

CEVAP

Sevgili okurum, 30’lu yaşlarda her ay düzenli adet olmanızı bekleriz. Eğer adet düzensizliğiniz var ise bunun araştırılması gerekir. Adet olunamayan durumlarda rahim duvarında kalınlaşma olup olmadığı kontrol edilmelidir. Rahim büyüklüğünden bunun kastedildiğini düşünüyorum. Yapılacak bir değerlendirme ile rahim yapınız ve hormon seviyenizin kontrol edilmesini öneririm. Böylece adet olmamanıza neden olan sebep saptanabilecektir.

Yumurta çatlatma iğnesi yapıldı

Çatlatma iğnesi yaptırdım. Doktorum bel ve kasık ağrısı olabileceğini söyledi. İlk bir hafta kasık ağrım oldu. Acaba bu durum normal mi?

CEVAP

Sevgili okurum, yumurta çatlaması olarak bilinen ovulasyon işlemi gerçekleştiğinde kadınlarda kasık ağrısı, hafif vücut ısısı artışı oluşması beklenebilen durumlardır. Siz de bahsettiğiniz bulguları muhtemelen yumurtanızın çatlamasına bağlı olarak hissettiniz. Eğer bu şikayetleriniz artan dozda ve sürede devam etme eğilimi gösterirse olası başka nedenlerin araştırılması için doktorunuza danışmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder