Dr. Ali Gürsoy Adet göremiyorsanız detaylı araştırma şart
HABERİ PAYLAŞ

Adet göremiyorsanız detaylı araştırma şart

Adet görememenin nedeni detaylı araştırılmalı. Ergenlik dönemi, kilo sorunu, anatomik ve hormon problemler gözden kaçırılmamalı. Ayrıca insülin direnci açısından da değerlendirme yapılmalı.

Adet göremiyorum

18 yaşındayım ve aşırı kiloluyum. Adet göremiyorum. Birkaç kez kilodan kaynaklandığını söylediler. Zayıflamaya başladım ama sonuç değişmedi. İleride çocuğumun olmamasından korkuyorum. Ne olur bana yardım edin.

CEVAP

Sevgili okurum, adet göremeyişinizin birçok sebebi olabilir. Burada esas önemli olan daha önce hiç adet görüp görmediğiniz. Bu durum puberte ile ilişkili bir sorun da olabilir. Vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Yapılacak tetkikler ile adet görememenizin nedeni araştırılmalı. Kilo sorununuz ile ilişkili olabileceği gibi anatomik ya da hormonal problemler ile ilişkili de olabilir. Yapılacak tetkikler ile doktorunuz ayrıca insülin direnci varlığını da araştırırsa kilo probleminizin buna bağlı olup olmadığı saptanacaktır.

Haberin Devamı

Polikistik over sendromum var

33 yaşındayım. Adetlerim hep düzensizdi. Çok doktora gittim, hap verip beni gönderdiler. Hapları kullanırken düzenli adet görüyorum ama bırakınca kesiliyor. Sekiz yıldır evliyim. Dört yaşında çocuğum var. İkinciyi istiyorum. Korunmuyoruz ama hamile de kalamıyorum. En son 1 sene önce doğum kontrol hapı kullandım. Polikistik over sendromu varmış, ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over hastalarında yumurtlama denilen ovulasyon düzenli sağlanamadığı zaman gebe kalınmasına engel olabiliyor. Öncelikle hormon seviyelerinizin kontrol edilmesi gerekiyor. Yapılacak laboratuvar testlerinin sonucuna göre yumurtlamanızı sağlayacak tedavinin başlanması gerekiyor. Günümüzde yapılan tedaviler ile yumurtlama sağlanıyor ve gebelik şansınızı artırıyor. Size önerim adet döneminin başında bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna başvurarak tedavi için gerekli planlamayı başlatmanız olacak.

Hamilelikte epilasyon yaptırılır mı?

25 yaşındayım ve hamileyim. Genital bölgeme lazer epilasyon yaptırmak istiyorum. Hamileliğim doktor kontrolünde iyi gidiyor. Acaba epilasyon yaptırsam bebeğim zarar görür mü?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, lazer epilasyon işlemi ile kıl kökü ve içerisindeki pigmentin yok olması amaçlanır. Bu tedavi yöntemi radyasyon içermemektedir ve güvenli olarak kabul edilmektedirler. Ama bu durum gebelikte herkesin lazer epilasyon yaptırabileceği anlamına gelmemektedir. Eğer arka planda hormonal değişim var ise lazer epilasyon ile kıllanma azalmak yerine artış gösterebilir. Bu nedenle işlem öncesi doktorunuza başvurarak onayını almanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder