Dr. Ali Gürsoy Aile öyküsü ve muayene sonucuna göre ilaç belirlenir
HABERİ PAYLAŞ

Aile öyküsü ve muayene sonucuna göre ilaç belirlenir

Doğum kontrol haplarının kullanımı için doktor aile öykünüzü öğrenip öneride bulunur. 35 yaşından büyükseniz, sigara içiyorsanız bazı riskler olabilir, doğum kontrol hapı içmeniz önerilmez.

İki sağlıksız gebelik yaşadım

22 yaşındayım. İki sağlıksız gebelik yaşadım. Biri 24, diğeri 36 haftalıkken sonlandırıldı. Genetik test yapıldı, kromozom bozukluğu yokmuş. Eşim ve benim de bir sorunumuz yok. Biz nasıl bir yol izlemeliyiz?

CEVAP

Sevgili okurum, ne yazık ki üzücü bir süreç geçirmişsiniz. Ama bu diğer gebeliğinizde de aynı sonuçla karşılaşacağınız anlamına gelmiyor. Yeni bir gebelik öncesi genetik araştırma dışında yapılan birkaç testi daha yaptırmanızı öneririm. Ayrıca gebeliğiniz süresince çok yakından takip edilmelisiniz. Size önerim bir perinatoloji uzmanı (riskli gebelik uzmanı) kadın hastalıkları ve doğum doktoru tarafından düzenli takip edilmeniz olacaktır. Gebelik öncesi perinatoloji uzmanından danışmanlık almayı ihmal etmeyiniz.

Haberin Devamı

Kaç yaşına kadar içeyim?

36 yaşında kadınım. Dört yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu hapları kaç yaşına kadar kullanabiliriz?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları detaylı muayene ve aile öyküsü sorgulanarak verilen ilaçlardır. Sigara içen ve 35 yaşın üstünde olan kadınlarda pıhtı, felç vs. riskini artırdığı için doğum kontrol hapları önerilmemektedir. Bunun dışında ihtiyaca göre ileri yaşlarda doktor kontrolünde kullanabilirsiniz. İçerdikleri hormon dozlarından dolayı ileri yaşlarda rahim, yumurtalık ve memenin detaylı değerlendirilmesi sonucunda verilirler. Doğum kontrol haplarını doktorunuzun bilgisi olmadan kullanmamanız gerekir.

Gebe kalmam uygun değilmiş

Ağır bir enfeksiyon geçirdim. Bana ilaç tedavisi yapıldı. Çok ilaç kullandığım için hemen gebe kalmamam lazımmış. Yoksa bebeğimde sorunlar olurmuş. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, ilaçların gebelikte fetüs üzerine etkileri 5 ayrı kategoride incelenir. D ve X kategorisindeki ilaçların anne karnındaki bebeğe zararları kanıtlanmıştır. Bu kategorideki ilaçlar kullanıldıklarında bebek için büyük riskler yaratırlar. Bu ve benzeri ilaçlar gebelikte önerilmediği gibi kullandıktan belli bir süre sonrada gebe kalınmaması önerilir. Kullandığınız ilaçların ismini belirtmediğiniz için daha net bilgi veremiyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder