Dr. Ali Gürsoy Ameliyat edilse de tekrarlayabiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Ameliyat edilse de tekrarlayabiliyor

Çikolata kistleri kadınlarda karın ağrısı ve kısırlığa neden olabilir. İlaçla kontrol altına alınınca hasta rahat eder. Ameliyat kesin çözüm sağlamaz çünkü çikolata kistlerinin tekrarlama ihtimali çok yüksektir.

Kızım neden düşük yapıyor?

Kızımın tekrarlayan düşükleri oluyor. Genetik testler yapıldı. Ama buna rağmen nedeni bulunamadı. Düşükler devam ediyor. Ne yapabiliriz?

CEVAP

Sevgili okurum, düşüklerin birçok nedeni olabilir. En sık rastlanılan nedeni genetik anomalilerdir. Kızınızın zaten genetik testlerini yaptırmışsınız. Bunun yanı sıra pıhtılaşma ile ilgili problem olabilir. Ayrıca rahim içi anomalilerin varlığında da tekrarlayan düşükler olabilir. Kızınızın koagülasyon yani pıhtılaşma testlerini yaptırmasını ve ilaçlı rahim filmi çektirmesini öneririm.

Haberin Devamı

Yaşım yüzünden endişeliyim

43 yaşındayım, 3 aylık hamileyim. İleri yaşım yüzünden endişeliyim. Ama onu doğurmayı çok istiyorum. Riskler neler ve ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, ilerleyen anne yaşı ile birlikte ne yazık ki anne ve bebek için bazı sorunlar ile daha sık karşılaşabiliyoruz. Bunların başında bebekte genetik hastalık riski, gebelik şekeri, gebelik hipertansiyonu, preeklampsi ve erken doğum riski geliyor. Gebelik süresince riskli gebelik uzmanı bir doktor tarafından yakın kontrol edilmenizi öneririm.

Çikolata kistim var

26 yaşındayım, sol yumurtalığımda 2 adet çikolata kisti varmış. Tedavi olarak doğum kontrol hapı önerildi. Bu kistin yumurtalığa zarar verdiğini, ileride gebe kalmamda problemler çıkabileceğini öğrendim. Yumurtalığıma zarar vermeden başka bir tedavi yöntemi mümkün mü? Bekarım, çocuğum yok.

CEVAP

Sevgili okurum, çikolata kistlerinin kadınlarda yarattığı başlıca iki sorun karın ağrısı ve kısırlıktır. Çikolata kistleri ilaç kullanıldığında değil, aksine tedavisiz bırakıldıklarında gebe kalmanıza engel olabilirler. Çikolata kistlerinin ilaç dışında bilinen bir diğer tedavisi de ameliyat ile alınmalarıdır. Ama ameliyat kesin bir çözüm sağlamaz. Ameliyat sonrası kistin tekrarlama ihtimali çok yüksektir. Önerim doktorunuzun verdiği ilaç tedavisini devam ettirmeniz.

Haberin Devamı

HPV varmış, ne yapacağım?

Ben tahlil yaptırdım, HPV virüsü çıktı. Şimdi ne yapmam gerekiyor? Nedir bu HPV virüsü? Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, cinsel olarak aktif birçok kadında HPV virüsü izlenir. Bu virüs genellikle zaman içerisinde vücuttan temizlenir. Fakat bazı durumlarda bu virüs vücutta kalmaya devam ederek genital siğillere ve rahim ağzında kansere neden olabilecek değişimlere yol açabilir. HPV virüsünün takibi ve tedavisi için doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Yaşınızı belirtmemişsiniz ama doktorunuzla aşı seçeneğini konuşmayı ihmal etmemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder