Dr. Ali Gürsoy Ameliyat sonrası ilaç veriliyor
HABERİ PAYLAŞ

Ameliyat sonrası ilaç veriliyor

Kadının anne olmasını zorlaştıran çikolata kistleri bazen ameliyat edilse bile yeniden çıkabiliyor. Bu nedenle ameliyat sonrası kadına 6 ay ile 2 yıl arasında ilaç tedavisi verilerek kistin tekrar oluşma ihtimali azaltılmaya çalışılıyor.

Hapları ara vererek mi kullanmam gerekir?

Doğum kontrol haplarına 6 ay ya da 1 yıl kullanılıp ara verildiğini öğrendim. Ben 8 aydır doğum kontrol ilacını kullanıyorum ve sigara içiyorum. İlacı kullanma nedenim hem düzensizlik hem de korunma. Doktorum bana bundan bahsetmedi. İlaca mutlaka 6 ayın katlarında mı ara verilebilir? Neden ara vermek gerekir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları doktor gözetiminde ve önerisi doğrultusunda kullanıldıklarında ara verilmeden içilebilirler. Sigara içen kişilere ve 35 yaş üstünde doğum kontrol hapı önerilmez. Bu kişilerde emboli yani pıhtı oluşumu riski ve felç riskinin arttığı gösterilmiştir. Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanan kişilerde sigarayı bırakmak oluşabilecek yan etkileri en aza indirecektir. Doktor kontrolünde kullanmayı ihmal etmeyin.

İlacı ne kadar kullanacağım?

Birbuçuk yıl önce çikolata kisti ameliyatı oldum. Sol yumurtalıktan 10 santimlik bir kist alındı. 28 yaşındayım, bekarım. Ameliyattan sonra 6 ay doğum kontrol hapı kullandım. 6 aydan sonra 21 gün kullanıp 7 gün ara veriyorum. Bu ilacı ne kadar kullanmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, çikolata kistleri ameliyat sonrası bazı kişilerde tekrar oluşabilirler. Bu nedenle ameliyat sonrası ilaç tedavisi ile baskılanması gerekebilir. Doktorunuzun verdiği ilaç tedavisi ile tekrar kist oluşma ihtimalinin azalması amaçlanır. Tedavi süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterse bile ortalama tedavi süresi 6 ay ile 2 yıl arası değişir. Kişinin gereksinimine göre uygun koşullarda daha uzun süre kullanımı da önerilebilir.

Ultrason zarar verir mi?

Hocam, gebeliğim riskli, çok ultrasona giriyorum. “Zararlı olabilir” dediler, doğru mu?

CEVAP

Sevgili okurum, bebeğin gelişimini takip etmek için kullandığımız ultrason cihazları ses dalgalarını kullanarak çalışırlar. İnsan kulağının duyamayacağı frekanstaki ses dalgaları dokuların içinden geçerek görüntülerin oluşmasını sağlarlar. Herhangi bir ışın ya da X dalgası kullanılmadığı için ultrasonda yapılan görüntülemenin anne ve bebek için bilinen zararı yoktur. Doktorunuzun takip önerilerini ihmal etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder