Dr. Ali Gürsoy Anne bulantıdan yemek yemiyorsa ilaç verilebilir
HABERİ PAYLAŞ

Anne bulantıdan yemek yemiyorsa ilaç verilebilir

Gebelik hormonundaki artış nedeniyle başlayan bulantı nedeniyle anne yemek yiyemiyor ve sıvı alamıyorsa ilaçlarla bu durum azaltılabilir. Yine bu dönemde hamilelere yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmaları önerilir.

Damla damla kan geliyor

Üç yıllık evliyim ve doğum yapmadım. Sorunum eşimle birliktelik sonrası damla damla kan şikayetim olması. Sizce bu bir hastalığın belirtisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, ilişki sonrası kanamalarda akla ilk olarak rahim ağzında kanser oluşumu ya da kanser öncesi görülen lezyonların varlığı gelir. Böyle bir riskten dolayı ilk bu açıdan değerlendirmek gerekir. Rahim ağzı kanseri dışında uzun süreli akıntılar, enfeksiyonlar ve servikal polipler de kanama yapabilirler. Bence ihmal etmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olun. Pap smear testi ile olası rahim ağzı patolojilerinin varlığı saptanacaktır.

Haberin Devamı

Yemek yiyemiyorum

İlk gebeliğimde sorun yoktu ama bu hamileliğim biraz sorunlu geçiyor. İki aylık gebeyim ve çok fazla bulantım var ve yemek yiyemiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, gebeliğim ilk aylarında yaşanan bulantılar karşımıza en sık çıkan sorunlardan biridir. Gebelik hormonunun kanda artışı ile oluşan bulantı, anneyi rahatsız ettiği takdirde ilaç tedavisi ile azaltılır. Bulantı şikayeti annenin sıvı alımını ve yemek yemesini azaltır. Bu durumlarda hem anne hem bebek olumsuz etkilenebiliyor.

Bebeğe zararı olmayan ilaçlar ile bu şikayetleri en aza indiriyoruz. Ayrıca bu dönemlerde yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durarak ve zencefil tüketerek bulantınızı azaltabilirsiniz. Annenin uzun süreli beslenemediği durumlarda gerekirse birkaç gün yatış ile anneye serum tedavisi uygulanabilir.

Hap ile korunsam olur mu?

Yeni evliyim. Hemen çocuk düşünmüyorum. Biraz daha zamana ihtiyacımız var. Bu sürede doğum kontrol hapı ile korunsam olur mu, nasıl kullanmam gerekir?

CEVAP

Sevgili okurum, aile planlaması açısından sık tercih edilen bu ilaçların doktor tarafından değerlendirme yapılmadan kullanılmasını önermiyoruz. Unutmayın ki her ilaç gibi bu hapların da kullanılmaması gereken bazı hastalıklar ve durumlar var. Mesela hipertansiyonlu kadınlarda, inme hikayesi olanlarda, karaciğer hastalığı ya da meme kanseri hikayesi bulunanlarda doğum kontrol hapları kullanılmaz. Doktorunuz yapacağı muayene sonrasında engel bir durum görmezse tabii ki bu hapları kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder