Dr. Ali Gürsoy Anne olmayı istiyor musunuz?
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmayı istiyor musunuz?

Miyom için ameliyat söz konusu ise 2 seçenek var. Birinde miyomlar alınıyor, rahim korunuyor, gebe kalınabiliyor. Diğerinde ise rahim alınıyor, annelik ihtimali sona eriyor.

Rahim mi yoksa miyomlar mı alınmalı?

Rahimimde 3 tane büyük miyom varmış. 35 yaşındayım. Sizce rahimi mi aldırmalıyım yoksa sadece miyomları mı aldırmam doğru olur? Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, miyomların boyutlarını ve yerleşim yerlerini bilmeden bu sorduğunuz soruya cevap vermek zor. Yine de genel bakış açımızla anlatmak gerekirse miyomlarda iki türlü ameliyatımız bulunmaktadır. Birincisi rahimin korunduğu ve sadece miyomların alındığı miyomektomi denilen ameliyattır. Bu operasyonu genellikle çocuk doğurma isteği olan hastalarda tercih ediyoruz. İkinci ameliyat tipimiz ise rahimin tamamen alındığı histerektomidir. Bu ameliyat sonrası rahim alındığı için hastanın artık çocuk sahibi olması mümkün değildir.

Haberin Devamı

5 kere düşük yaptım

34 yaşında kadınım. Şu ana kadar 5 kez düşük yaptım. Hiç çocuğum olmadı. Hep gebe kaldım, hep düşük yaptım. Bana bir yol gösterirseniz çok sevinirim. Nerede, nasıl bir araştırma yaptırmam gerekiyor? Kime müracaat etmeliyim?

CEVAP

Sevgili okurum, kayıplarınız için çok üzgünüm. Zor bir süreçten geçiyorsunuz. Yeni bir gebelik öncesi bu düşüklere neden olabilecek tüm olası sebeplerin araştırılması gerekir. İstenmeyen bu düşüklere en sık genetik hastalıkların varlığının, rahim yapısının bozukluğunun ve pıhtılaşma bozukluklarının neden olduğunu biliyoruz. Bir an önce genetik testlerinizi yaptırmanızı, ilaçlı rahim filmi denilen histerosalpingografi çektirmenizi ve trombofili paneli olarak bilinen pıhtılaşma testlerini yaptırmanızı öneririm. Bu araştırmaların yapılması için kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza başvurabilirsiniz.

İçinde iltihap var gibi

Vajina ağzında bir mercimek büyüklüğünde, beyaz renkli, etrafı koyu renkli bir şey çıktı. Acımıyor. Sanki içinde iltihap varmış gibi duruyor. Bu nasıl bir hastalık, tedavi şekli nasıldır? Lütfen beni bilgilendirir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, sorunuzda tarif ettiğiniz tanıma uyan birçok neden olabilir. Döküntü, lezyon ve kitle olan durumlarda muayene etmeden tanı koymak yanlış olur. Yanlış tanıya bağlı verilecek tedavi ile iyileşme yerine bulgularda artış bile olabilir. Bir kadın doğum uzmanına veya cildiye doktoruna muayene olmanızı öneririm. Bu hastalığınız cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlık da olabileceği için vakit kaybetmeden muayene olmayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder