Dr. Ali Gürsoy Anne yeterince beslenemiyorsa ilaç vermek gerekebilir
HABERİ PAYLAŞ

Anne yeterince beslenemiyorsa ilaç vermek gerekebilir

Gebeliğin ilk dönemlerinde bulantı şikayeti sık görülüyor. Bulantı hamilelikte normal bir süreç ama çok rahatsızlık veriyor, yaşam kalitesini düşürüyorsa, annenin sıvı alımı ve yemek yemesi azaldıysa bebeğe zararı olmayan ilaç tedavisiyle baskılanabiliyor.

Mide bulantım çok fazla

İlk gebeliğim ve 2 aylık hamileyim. Çok fazla mide bulantım oluyor. Doktor ilaç vermedi. Siz ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, gebeliğin ilk dönemlerinde sık karşımıza çıkan bulantı şikayetleri ne yazık ki annenin yaşam kalitesini düşürebiliyor. Beta-hcg denilen hormonun kanda artması ile oluşan bulantı, gebeliğin normal bir süreci olup anneyi rahatsız ettiği takdirde ilaç tedavisi ile baskılanır.

Haberin Devamı

Aşırı bulantı şikayeti annenin sıvı alımını ve yemek yemesini azaltır. Bu durumlarda hem anne hem de bebek olumsuz etkilenebilir. Bu durumlarda bebeğe zararı olmayan ilaçlar ile bu şikayetleri azaltabiliyoruz. Ayrıca bu dönemlerde yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durarak ve zencefil tüketerek bulantınızı azaltabilirsiniz.

Adetim düzensiz ve kilo alıyorum

39 yaşındayım. Bir yıldır adetlerim düzensiz. İlaçla adet oluyorum yoksa 3 ay geçiyor, adet görmüyorum. Hormon tahlili yaptırdım, menopoza girmemişim, yumurtalığımda kist vardı, düzeldi. Bu ilacı doktorum devamlı kullanmamı istiyor ama ben kilo alıyorum, karnım şişiyor. Bu yüzden de çok sıkıntılıyım.

CEVAP

Sevgili okurum, adet dönemlerinin arasının açılmasında arka planda polikistik over sendromu olabilir. Polikistik over sendromu varlığında insülin direnci sık izlenir. İnsülin direnci bilindiği üzere kilo artışı ile kendini gösterir. Doktorunuzla konuşarak insülin direncinizi kontrol ettirmenizi öneririm. Sonuçlara göre gerekirse bir diyetisyenden destek alabilirsiniz.

Ara vermeden kullanabilir miyim?

Doğum kontrol hapını 1 ay boyunca ara vermeden kullansam sorun olur mu? Ramazan geliyor, ilacı bırakmak istemiyorum. Ara verince kanamam uzun sürüyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, özel günlerde, tatillerde, Ramazan ayında bazı kadınların adet görmeme isteği oluyor. Böyle günlerde kısa süreli de olsa geciktirme planlayabiliyoruz. Ama uzun sürelerde çok önerdiğimiz bir durum değil bu.

Haberin Devamı

Uzun süre adet dönemi ertelenmesinde normalden çok daha fazla kanama ve ağrı ile karşılaşabiliyoruz. Bunun yanı sıra uzun süre hormon kullanımı esnasında ara kanamalar sık olabiliyor. Yine de bu konuda kararlıysanız doktorunuza danışıp ilaç dozunu planlayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder