Dr. Ali Gürsoy Annelik şansınızı kaybetmezsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Annelik şansınızı kaybetmezsiniz

Kemoterapi ya da radyoterapi sonrası kadında üreme organının fonksiyonu azalabiliyor, erken menopoz ya da yumurtalık yetmezliği görülüyor. Tedavi öncesi yumurtalarınızı dondurmayı düşünebilir, annelik şansınızı iyileştikten sonra kullanabilirsiniz.

Şansımı kaybetmek istemiyorum

30 yaşındayım. Meme kanseri olduğumu öğrendim. Ameliyat sonrası ışın tedavisi yapılabilirmiş ve ilaç verebilirlermiş. Çocuk sahibi olma şansımı kaybetmek istemiyorum, böyle bir şansım var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Umarım en kısa sürede şifa bulursunuz. Kemoterapi ve radyoterapi tedavileri sonrası kadınlarda üreme organlarının fonksiyonu azalabiliyor. Buna bağlı erken menopoz ve yumurtalık yetmezliği ile karşılaşıyoruz. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bir doktora başvurarak yumurta dondurma işlemi hakkında bilgi alabilirsiniz. Böylece hastalığınızın tedavisi sonrası gebelik için bu dondurulmuş yumurtalar ile gebelik şansı elde edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Tüp bebek çare olur mu?

36 yaşındayım. Eşim 6 aydır testosteron hormonu kullanıyor. Sperm sayısını artıran iğneyi haftada 3 kere yaptırıyor. Biz 1 yıldır bebek istiyoruz. Testlerim yapıldı, sonuçlar normal. Rahim filmi çekilmedi. Eşimin ilk semen analizinden sonra aşılama yaptırdık. Sonuç alamadık. Bize ne önerirsiniz? Eşimin tedavisinin bitmesini mi bekleyelim yoksa benim yaşımdan dolayı hemen tüp bebek tedavisine mi başlayalım?

CEVAP

Sevgili okurum, gebeliğe engel olabilecek birçok sorun bulunmaktadır. Siz gereken testlerin birçoğunu yaptırmışsınız ama en önemli görüntüleme yönteminden biri olan ilaçlı rahim filmini çektirmemişsiniz. Size önerim, eşinizin tedavi süreci devam ederken sizin de adet döneminizin bitmesini takiben histerosalpingografi yani ilaçlı rahim filmi çektirmeniz olacak. Bu konuda doktorunuzdan doğru zamanlama için destek alabilirsiniz.

Aşıyı yaptırmalı mıyım?

Arkadaşım rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan bir aşı yaptırmış. 25 yaşında ve bekarım. Sizce benim de yaptırmam gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, HPV aşısı rahim ağzı kanserine ve genital siğillere neden olan bazı HPV tiplerine karşı koruma sağlar. Birçok HPV virüsü tipi vardır. HPV aşısı tüm genital siğillerin yüzde 90’ına neden olan ikisi de dahil olmak üzere dört tip HPV’ye karşı etkilidir.

Haberin Devamı

Diğer iki tip ise serviks kanseri vakalarının yüzde 70-80’ine neden olur. HPV aşısı, ileri yaşlarda da yapılabilse de daha yüksek oranda koruyuculuk sağlaması için bulaşmasından veya maruz kalmasından önce yapılırsa daha etkili olacaktır. Bu nedenle siz dahil her kadına HPV aşısı yaptırması rutin olarak önerilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder