Dr. Ali Gürsoy Antibiyotik nedeniyle mantar görülebilir
HABERİ PAYLAŞ

Antibiyotik nedeniyle mantar görülebilir

Enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin yan etkileri olur. Vajinanın pH dengesini ve düzenini bozarak mantar gibi enfeksiyonların oluşumunu hızlandırırlar, akıntıya neden olabilirler. Doktorunuzun vereceği tedaviyle iyileşirsiniz.

Kuruluk devam ediyor, neden?

Doğum kontrol hapı kullanıyordum. Üç ay kullandım, 3 ayın sonunda vajinal kuruluk yaptı ve ilacı kullanmayı bıraktım. Şu an kuruluk devam ediyor. Eski haline döner mi veya ne zaman döner? Bilgi verir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, kullandığınız doğum kontrol hapının çeşidine bağlı olarak bazı yan etkiler ile karşılaşabilirsiniz. Bazı doğum kontrol haplarının libido, cinsel istek ve vajinal kuruluk üzerine olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkilerin görüldüğü durumlarda doğum kontrol hapının bırakılması ya da çeşidinin değiştirilmesi şikayetleri düzeltecektir. Bu bulgular düzelene kadar geçici olarak kuruluk şikayeti için kayganlaştırıcı jel veya kremler kullanılabilir.

Haberin Devamı

Kaşıntının sebebi ilaç mı?

İdrar yolu enfeksiyonu için antibiyotik ilaç içtim ve sonra kaşınma ve akıntı şikayetim başladı. Kaşıntının sebebi ilaç olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, birçok enfeksiyonun tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bu antibiyotikler vajinanın pH dengesini ve düzenini bozarak mantar tarzı enfeksiyonların oluşumunu hızlandırırlar. Kaşıntı hissi oluşturan bu enfeksiyonlar ayrıca vajina salgısını da artırarak akıntı yapabilirler. Bu şikayetlerinize yönelik doktorunuzun önereceği tedavi ile sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Akıntı kırmızı oldu

23 yaşındayım. Ara ara sarımtırak renkte olan akıntı 1 haftadır kahverengi gibi kırmızımsı bir renk aldı. Sizce hangi ilacı kullanayım?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda vajinal enfeksiyonlar ara sıra izlenebilmektedir. Bunların çoğunluğu tedavi gerektirmeyen basit akıntılarken bir kısmının ise tedavi edilmesi gerekir. Eğer bu akıntılar kötü kokulu ya da berrak renkte değilseler nedene yönelik araştırılmaları gerekir. Vajinal akıntılarda ilk yapılması gereken vajinal kültür örneği alınmasıdır. Alınacak bu örnek ile hangi mikrop çeşidinin bu enfeksiyona yol açtığı saptanacaktır. Böylece direkt olarak mikropa etkili tedavi başlanma fırsatı elde edilmiş olacaktır. Bu nedenle doktor önerisi olmayan bir tedaviye başlamayın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder