Dr. Ali Gürsoy Aşırı kanama yaşam kalitenizi azaltır
HABERİ PAYLAŞ

Aşırı kanama yaşam kalitenizi azaltır

Adet dönemindeki aşırı kanama, kansızlığa neden olarak yaşam kalitenizi azaltabilir. Muayene olun, hormonlara bakılsın. Çıkan sonuca göre ilaç ya da rahim içi araçla kanama kontrol edilir. Kansızlık varsa kadına demir takviyesi de verilir.

Kanamam çok fazla

Yıllardır adetlerim çok düzensiz ve gün içinde çok sayıda ped değiştirmem gerekiyor. Bu durumu nasıl düzeltebilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, adet dönemlerinde aşırı kan kaybı anemi yani kansızlık yaratarak yaşam kalitenizi azaltacaktır. Bu durum medikal tedaviler ile kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Öncelikle jinekolojik muayene olmanız gerekir. Yapılacak muayenede rahim, yumurtalıklar, rahim ağzı ve vajina kontrol edilecektir. Bunun yanısıra regl düzenlemesini yapan hormonlar kontrol edilebilir. Saptanan sonuca göre, gerekirse gerekirse düşük doz hormon içeren ilaçlar ya da rahim içi araçlar ile kanama kontrolü sağlanabilir. Yapılacak tetkiklerde kansızlık saptanır ise demir takviyesi başlamak da gerekebilir.

Haberin Devamı

Ameliyat gerekiyormuş

27 yaşında, 2 yıldır evliyim. Çikolata kistim var. Acil ameliyat olmam gerekiyormuş. Ameliyat dışında başka bir tedavi şekli yok mu? Bu durum ileride çocuğumun olmasını engeller mi?

CEVAP

Sevgili okurum, çikolata kisti olarak bilinen endometriomalar kasık ağrısı, ağrılı adet görme ve çocuk sahibi olamama gibi sorunlar ile kendilerini gösterebilirler. Tedavide medikal ya cerrahi tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Tedavi seçeneği kişinin şikayetlerine, yaşına, kistin boyutuna ve gebelik arzusuna göre şekillendirilir. Mailinizde kistinizin boyutunu belirtmemişsiniz ama çok büyük boyutta ise ameliyat düşünülebilir. Çok büyük olmayan kistlerde malignite şüphesi yoksa ve hastanın semptomları çok ağır değilse ilk olarak medikal yani ilaç tedavisi planlanabilir.

En sağlıklı yöntem hangisi?

Etrafımda herkes farklı yöntemler ile korunuyor. Sizce bir kadın için en iyi en sağlıklı doğum kontrol yöntemi nedir?

CEVAP

Sevgili okurum, ne yazık ki bu sorunun kesin bir cevabı bulunmamakta. Çünkü korunma yöntemleri kişiye özeldir. Adet düzensizliği ya da aşırı kanaması bulunan kadın için doğum kontrol hapı iyi bir seçenekken, sigara içen 35 yaş üstü bir kadında bu yöntem kesinlikle kullanılmamalıdır. Korunma yöntemleri belirlenmesinde kişinin yaşı, çocuğunun olup olmadığı, adet düzeni, yakın zamanda gebelik planı olup olmayacağı sorgulanarak karar verilir. Doktorunuzdan bu konuda fikir alana kadar rastgele hiçbir ilacı kullanmamanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder