Dr. Ali Gürsoy Başarıyı etkileyen pek çok faktör var
HABERİ PAYLAŞ

Başarıyı etkileyen pek çok faktör var

Çocuk sahibi olmak için bazen yardımcı üreme tekniklerine ihtiyaç duyuluyor. Başarı oranı hiçbir zaman yüzde 100 olmuyor. Yumurtanın, spermin kalitesi, kadının yaşı, rahim duvarının uygunluğu gibi başarıyı etkileyen pek çok faktör var.

Hangi yolu denemeliyiz?

11 yıllık evliyim. Eşimle şimdiye kadar hiç korunmadık. İlk hamile kaldığımda 3 aylıkken düşük yaptım. Daha sonra 2 kez aşılama yoluyla çocuk sahibi olmaya çalıştık, yine olmadı. Tüp bebek yaptık ama sonuca ulaşamadık. Genetik testlerimizde herhangi bir sorun bulunamadı. Hangi yolu denemeliyiz, kime başvurmalıyız?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, tüp bebek ve benzeri tedavilerde başarı oranı ne yazık ki hiçbir zaman yüzde 100 değildir. Yumurtanın kalitesi, annenin yaşı, spermin kalitesi, rahim duvarının uygunluğu gibi birçok faktör başarı oranını etkileyebilir. Olası başarısızlıklar gebelik olmayacağının kesin göstergesi değildir. Böyle durumlarda tüp bebek tedavisinin tekrar denenmesi uygun olacaktır. Doktorunuz ile konuşarak yeni planlamayı yapabilirsiniz.

Hamile kalabilir miyim?

26 yaşındayım, 2 haftalık evli kadınım. Benim sorunum talesemi hastası olmam. Evlenmeden önce sağlık kontrolünden geçerken doktor “Hamile kalırsan sürekli doktor kontrolünde olman lazım” demişti. Demir eksikliği var, değerlerim çok düşük. Eğer hamile kalırsam ne gibi sorunlarım olabilir?

CEVAP

Sevgili okurum, talasemi hastalığı gebelik süresince hem anne hem bebek için riskler barındırır. Kan değerleriniz normalden çok düşük olduğu için gebelik sırasında düşük, erken doğum, plasental iskemik hastalık, plasental dekolmanı ve annede gebelik hipertansiyonu gibi birçok komplikasyon izlenebilir.

Anne adayının dahiliye doktoru ve jinekolog tarafından yakından düzenli takip edilmesi bu riskleri minimuma indirecektir. İyi bir ekip yönetimi ile gebelik öncesi, doğum öncesi ve doğum sonrası dönemi sorunsuz geçirmenizi ümit ederim.

Akıntı neden başladı?

Bir süredir sürekli akıntım var, daha önceden kullandığım ilacı kullandım ama fayda etmedi. Bu akıntı neden olmuş olabilir ve ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, vajinal akıntıların çoğunluğu tedavi gerektirmeyen basit akıntılarken, bir kısmının ise tedavi edilmesi gerekir. Bu akıntılarda kötü koku olursa ve berrak renkte değilseler araştırılmaları şarttır. Vajinal akıntılarda ilk yapılması gereken vajinal kültür örneği alınmasıdır. Bu örnek sonucuna göre direkt olarak mikropa etkili tedavi başlanma fırsatı elde ederiz. Sonuca göre gerekli görüldüğü takdirde eş ya da partner tedavisi de verilmektedir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder