Dr. Ali Gürsoy Bebeğe zarar vermeyecek ilaçlar seçilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğe zarar vermeyecek ilaçlar seçilmeli

Hamilelikte diş sorunları sık görülüyor. Eğer diş ağrınız varsa öncelikle diş hekimine başvurun, durumu değerlendirmesini isteyin. Antibiyotik kullanımı şartsa ya da dişin çekilmesi gerekiyorsa bebeğe zarar vermeyecek ilaçlar seçilerek tedaviniz yapılacaktır.

Dişimi çektireyim mi?

12 haftalık hamileyim. Çürük olan dişim çok ağrı yapmaya başladı. Bunun çocuğa zararı var mı? Ağrıyan dişi çektirelim mi?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelikte diş sorunları sık karşılaşılan problemlerden bir tanesidir. Diş ile ilgili rahatsızlıklarda öncelikle diş hekimi tarafından diş muayenesi yapılır ve sorunun kaynağı tespit edilir. İltihap ya da apse saptanır ise bebeğe zararı olmayacak antibiyotikler ile tedavi sağlanır.

Haberin Devamı

Eğer yapılacak işlem çekim gibi daha zorlu bir süreç ise burada tedavinin önceliği değerlendirilmelidir. Tedavi için gebeliğin bitmesi beklenemeyecek ise önlemler alınarak gerekli müdahaleler yapılır. Özellikle bu işlemlerde kullanılacak anestezi ilacını bebeğe zarar vermeyecek şekilde seçmek gerekir.

Nasıl çocuk sahibi olurum?

33 yaşındayım, 6 yıl önce erken menopoza girdim. Ancak doktorun verdiği ilaçla adet görebiliyorum. Çocuk sahibi olmam için bana önerebileceğiniz bir yöntem var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, son yıllarda ne yazık ki çok erken yaşlarda erken menopoz olguları ile karşılaşıyoruz. Çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız gecikmeden bir jinekolog ile görüşerek yumurtalık rezervinizin değerlendirilmesi gerekir. Eğer yumurta rezerviniz var ise yumurta dondurulması ya da tüp bebek tedavisi planlayabilirsiniz. Bu konuda geç olmadan, hızlıca muayene olmanızı öneririm.

Cinsel ilişkiye girilir mi?

31 yaşındayım ve 18 haftalık gebeyim. Acaba gebelik sırasında cinsel ilişkiye girilebilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik esnasında bebek amnion sıvısının yanı sıra rahimin güçlü yapısı tarafından korunur. Aksi bir durum belirtilmediği sürece hamilelikte cinsellik gebeliği takip eden doktorunuzun onayı ile mümkündür.

Erken doğum riski, düşük riski ya da plasenta ilişkili sorunlar var ise gebelikte cinsellik önerilmez. Bunun yanı sıra gebelik süresince cinsel istek seviyelerinde değişim olabileceğini unutmamak gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder