Dr. Ali Gürsoy Bebeğinizi emziriyorsanız adet görmeniz gecikebilir
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğinizi emziriyorsanız adet görmeniz gecikebilir

Anne, doğum sonrası 3-4’üncü ayda adet görür. Emzirmeye bağlı olarak bazen adetler 18 aya kadar başlamayabilir. Yine de doktorunuza başvurun, gereken kontroller yapılsın.

İki kez düşük yaptım

31 yaşındayım, düzenli adet görüyorum. İki yıllık evliyim. Ocakta 8 haftalıkken düşük yaptım. Mayıs’ta yine hamile kaldım, yine bebeğim düştü. Neden sürekli düşük yapıyorum? Bir doktor genetik araştırma gerektiğini söyledi. Bu nasıl yapılıyor?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. İstenmeyen bu düşüklerin arka planında en sık genetik hastalıklar ve pıhtılaşma bozuklukları izlenir. Bunun haricinde düşükler; enfeksiyon, ileri anne yaşı, sigara, alkol ve ilaç kullanımı gibi birçok sebebe bağlı görülebilir. Genetik hastalıklar açısından değerlendirilmenizi ve trombofili paneli denilen pıhtılaşma testlerini yaptırmanızı öneririm. Genetik doktoru ya da kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurabilirsiniz.

Haberin Devamı

Adet görmüyorum

29 yaşındayım. Bir yıl önce sezeryanle doğum yaptım. Hâlâ bebeğimi emziriyorum, adet görmedim. Bu konu beni endişelendiriyor.

CEVAP

Sevgili okurum, doğum sonrası adet kanaması genellikle 3 ve 4’üncü aylar arası yeniden başlar. Emzirmeye bağlı olarak bazen adet kanaması 18 aya kadar düzenli başlamayabilir. Doktora gitmenizi öneririm. Sorun saptanmaz ise annenin emzirme süresi, sıklığı ve bebeğe ek besin verilmemesi gibi birçok faktör bu değişikliklere yol açmış olabilir.

İğne düzensizlik yapar mı?

İki aydır 1 aylık iğne kullanıyorum. Bir ay önce iğne yaptırdım ama adet görmedim. İğne adet düzensizliği yapar mı?

CEVAP

Sevgili okurum, aylık iğne olarak tabir edilen korunma yöntemi uygulaması sonrası enjeksiyonu takip eden 30 gün içinde çekilme kanaması oluşmayabilir. Ara sıra rastladığımız adet görememe durumlarında gebelik testi yapılarak kontrol edilmelidir. Gebelik yoksa doktorunuzun önerisi ile tedaviye devam edebilirsiniz. Bu tarz korunma yöntemleri sonrası ilk aylarda adet düzensizliği görülebilir. Düzenli kullanımı takiben ara kanama ve adet gecikmesi şikayetleri azalmaktadır.

Çok ağrım oluyor

20 yaşındayım, her adet haftamda aşırı ağrı ve acı çekiyorum. Normal mi, doktora gitmeli miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, adet dönemlerinde günlük aktivitelerinizi engelleyecek düzeyde ağrı olması dismenore olarak tanımlanır. Dismenorenin en sık bulguları; karnın alt kısmında ağrı, kramp, baş ağrısı, bulantı, kusma ve baş dönmesidir. Dismenorenin altta yatan sebebini bulmak amaçlı doktora başvurmanızı öneririm. Hastanın bulguları ve tıbbi hikayesi sorgulanarak pelvik muayene yapılması önerilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder