Dr. Ali Gürsoy Beslenme, egzersiz ve ilaçla sorunlar çözülebilir
HABERİ PAYLAŞ

Beslenme, egzersiz ve ilaçla sorunlar çözülebilir

Polikistik over sendromunda hasta adet düzensizliği ve kilo almaktan yakınır. Tahliller yapıldıktan sonra doğru diyet, egzersiz ve ilaç desteğiyle problemlerden kurtulabilirsiniz.

Çok kaşınıyor

45 yaşındayım. Benim sorunum 3-4 yıldan beri genital bölgemdeki sağ dudak iç ve dış kısmında şiddetli kaşıntı olması. Genelde kaşıntılar adet öncesi ve adet sonrası dönemde oluyor. O kadar şiddetli kaşınıyor ki kaşımaktan yara oluyor. Doktorlara gittim, “mantar” diyorlar, ilaç veriyorlar ama geçmiyor. Kaşıntı geçtikten sonra yaraların üzerinde beyaz kabuklar oluşuyor. Eşimle ilişkide de aynı kaşıntıyı yaşıyorum. Ne olur bana yardımcı olun.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, genital bölgedeki kaşıntılar bazen akıntılara bağlı oluşabildiği gibi bazen de giyilen iç çamaşırı ya da kullanılan temizlik ürünlerine bağlı oluşabilir. Vajinal kaşıntıların sık görüldüğü bir dönem ise menopoza geçiş yıllarıdır. Bu dönemde azalan östrojen yani kadınlık hormonu miktarına bağlı dokuların kanlanmasının azalmasına bağlı kaşıntılar görülebilir. Yapılacak detaylı bir muayene sonrası sebebe yönelik bir tedavi verilmesi sizin için daha uygun olacaktır.

Neden kilo alıyorum?

26 yaşındayım. Adet düzensizliği için doktora gittim. Yumurtalıklarımda 5 mm’lik kist görüldü. Polikistik over teşhisi konulup ilaç verildi. Yan etkileri olunca doktor ilacı değiştirdi. Ben sürekli kilo alıyorum. Bu ilaçları kullanmak istemiyorum. Devam edeyim mi yoksa bırakayım mı?

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over sendromunda arka planda insülin direnci ile ilgili problemleri sık olarak görmekteyiz. Kilo şikayetiniz ile ilgili olarak detaylı kan tetkiklerini (açlık kan glukoz değeri, açlık insülin değeri, tiroid hormonları, D vitamini seviyesi vs) yaptırmanız gerekmektedir. Tetkik sonuçları sonrası beslenme, egzersiz ve gerekli durumlarda ilaç desteği ile problemlerinizi çözüme kavuşturabilirsiniz. Doktorunuza tekrar kontrole gidene kadar önerdiği ilaçları kullanmanızı öneririm.

Gebe kalamıyorum

28 yaşında, yedi yıllık evli kadınım. 2016 yılında kızım oldu. Son yedi aydır korunmamamıza rağmen bir türlü gebe kalamıyorum. Doktora gittim “Sorun yok” dedi. Ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, bir sene boyunca korunmadan düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamadığınızda sebebe yönelik araştırma gerekebilir. Daha önce çocuk sahibi olabildiğiniz için endişe etmeyin. Özellikle yumurtlama dönemlerinizi takip ederek ve bu tarihlerde ilişkiye girerek başarı şansınızı artırabilirsiniz. Bu süre zarfında bebeğinizin sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için folik asit desteği almayı ihmal etmeyiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder