Dr. Ali Gürsoy Beslenmenizi değiştirmek tedaviyi kolaylaştırır
HABERİ PAYLAŞ

Beslenmenizi değiştirmek tedaviyi kolaylaştırır

Kadınların şikayetçi olduğu mantar kolay tedavi ediliyor. Dirençli olanlar için akıntıdan numune alıp özel inceleme yapılıyor, doğru ilaç saptanıyor. Ayrıca çok şeker tüketiyorsanız bu mantarı tetikleyebilir. Beslenmenizi değiştirip tedavinin başarı şansını artırabilirsiniz.

Eşime de bulaşır mı?

Bu mantar sorunumdan bir türlü kurtulamıyorum. Defalarca doktora gittim, ilaç kullandım. Geçiyor ve tekrar başlıyor. Ne yapmalıyım. Eşime bulaşır mı?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda akıntı ve vajinitin en sık sebeplerinden biri olan mantarlardır. Genellikle kolayca tedavi edilebilen mantarlar bazı durumlarda tedaviye direnç gösterir. Bu durumlarda akıntıdan alınan numuneden mantar için özel inceleme yapılır.

Haberin Devamı

Bu test sonucunda var olan sorunu hangi ilacın çözebileceği belli olur. Bazen uzun süreli tedavi uyguladığımız bu durumlarda kişi ayrıca beslenmesine de dikkat etmelidir. Aşırı şeker tüketen kişilerde geçmeyen mantar enfeksiyonları olduğunu biliyoruz. Bu döneme beslenme tarzının değiştirilmesi de tedavinizin başarı şansını artıracaktır.

Çocuğum olur mu?

26 yaşında, 1 senedir evliyim. Beş ay doğum kontrol hapı kullandım. Eşim korunmaya başladı. Şu an çocuk istiyoruz ama olmuyor. Yumurtalıklarıma baktırdım, kist çıktı. Doktor bu kistin 1 hafta sonra kaybolduğunu söyledi. Sağ tarafımda sürekli sancı var. Sizce çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, korunmadan düzenli cinsel ilişkiye rağmen 1 sene içinde gebelik olmayan durumlarda anne ve baba adayının muayene edilmesi gerekir. Bir yıldır evli olmanıza rağmen 5 ay korunmuşsunuz. Yaşınız daha genç olduğu için 1 senelik süreyi doldurarak beklemenizi öneririm.

Yumurtlama dönemlerinde ilişkiye girerek gebelik şansınızı artırabilirsiniz. Bu süre zarfında gebelik oluşmazsa anne adayının yumurta rezervinin değerlendirilmesi, baba adayının da spermiyogram denilen sperm sayımını yaptırması önerilir. Yapılacak tetkikler ile olası sorun tespit edilerek çözüm sağlanacaktır.

Tüplerim kapalıymış

Çocuk sahibi olmak için epeydir uğraşıyorum. Yapılan tetkiklerde tüplerim kapalı çıktı. Tüp bebek yapılmalı dediler, sizce başka yolu var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, tüplerinizin kapalı olduğu durumlarda yumurtanız ile sperm birbirine ulaşamayacağı için gebelik oluşamaz. Bu durumlarda tüpün hangi seviyesinden tıkalı olduğunu bilmek gerekir. Öncelikle rahim filminizi değerlendirmek doğru bir yaklaşımdır.

Eğer şartlar uygun ise tüplerin açılması denenebilir ama bu durumlarda başarısızlık ihtimalini ve artmış dış gebelik riskini unutmamak gerekir. Daha kesin çözüm istenilen durumlarda ise tüp bebek tedavisi daha uygun bir seçenek olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder