Dr. Ali Gürsoy Bir yıl boyunca hamile kalmayı düşünmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Bir yıl boyunca hamile kalmayı düşünmeyin

Kanser nedeniyle kullanılan ilaçların vücutta bıraktığı etkiler uzun süreli oluyor. Bazı ilaçların etkisi 1 ayda geçerken bir kısmında süre 1 yıla kadar uzuyor. Bebekte gelişim kusurları izlenebileceği için kadının 1 yıl boyunca hamile kalması önerilmez.

Doğumdan sonra isteğim azaldı

Benim yeni başlayan bir sorunum var. Geçen yıl doğum yaptım ve sonrasında cinsel isteğim çok azaldı. Bu durumda ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, hamilelik ve doğum kadınların hayatına birçok değişiklik getirebiliyor. Doğum sonrası kadınlarda cinsel ilişkide isteksizlik, orgazm olmada zorluk ve zevk alamama şikayetleri gözükebilir. Doğum sonrası ilk 3 ay sık rastladığımız bu durum bazen uzun yıllar sürebiliyor.

Haberin Devamı

Cinsel isteğin azalmasının altında fiziksel, psikolojik ve hormonal faktörler rol oynar. Bu süreçte kadının eşiyle bu konuyu rahatça konuşması ve tıbbi destek alması çözüme ulaşmada en etkili yoldur. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı muayenesi sonrası gerekli durumlarda psikiyatrist desteği ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Bebeğimiz sağlıklı olur mu?

Eşim kanser tedavisi için bazı ilaçlar kullanıyor. Biz bebek istiyoruz ama engelli olma ihtimali var mı? Sağlıklı bir bebek için ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okurum, öncelikle eşinize acil şifalar diliyorum. Umarım tedavinizi sağlıklı bir şekilde tamamlayıp gebelik hayalinize kavuşursunuz. Bazı ilaçların vücutta bıraktığı etkiler uzunca süre devam edebilmektedir. Bazı ilaçların vücutta gebeliğe yaratabilecekleri etki 1 ayda geçerken bazı ilaçlarda bu süre 1 senedir.

Yani kişinin 1 sene boyunca gebe kalması önerilmez. İlacın olumsuz etkilerine bağlı olarak bebekte gelişim kusurları izlenebilir. Kullandığınız ilaçları belirtmemişsiniz, bu nedenle bir cevap veremiyorum. Doktorunuzun onayı olmadan gebelik planlamayınız.

Gebelik belirtileri mi?

Bende polikistik over sendromu var. Üç yıldır evliyim. Midem zaman zaman bulanıyor. Sürekli uyumak istiyorum. Acaba bunlar hamilelik belirtileri mi?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik herkeste farklı bulgular ortaya çıkarır. Mide bulantısı, uyku hali, memede hassasiyet, göğüs ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kokulardan rahatsız olma ve yorgunluk gebeliğin en sık izlenen bulgularındandır. Sizde de bu bulgulardan birkaçı olduğu için gebelik testi yaptırmanızı öneririm. İdrarda gebelik testi yanlış sonuç verebileceği için kesin sonuç için kandan gebelik testi yaptırmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder