Dr. Ali Gürsoy Demir eksikliği varsa araştırma yapmak şart
HABERİ PAYLAŞ

Demir eksikliği varsa araştırma yapmak şart

Adet kanaması kadında demir eksikliğinin en önemli nedenlerinden. Rahim içinde kanamaya neden olacak polip yoksa hormonlu spiral takılabilir. Alım ya da emilim eksikliği ile ilgili sorun varsa dahiliye uzmanı tarafından da değerlendirilmelisiniz.

Bekleyelim mi?

26 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Eşim 41 yaşında. Bebek istiyoruz, olmuyor. Bugüne kadar iki farklı ilaç içtim. İki ay önce doktor “1 yıl dolmadan müdahale etmeyi doğru bulmuyorum” dedi. Ocak’ta 1 yıl olacak. Bu ay eşim sperm testi yaptıracak. Daha önce sorun yokmuş. Rahim filmi çektirmemiz gerekir mi? Bir yılın dolmasını mı bekleyelim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, yumurtlama dönemlerini takip ederek, korunmadan, düzenli ilişki ile bir kadının gebe kalma ihtimali ilk 6 ayda yüzde 60 oranındayken 1 yılın sonunda bu oran yüzde 85’e yükselir. 35 yaş altı kadının 1 sene sonunda gebe kalamazsa eşiyle birlikte muayene olması önerilir. Araştırmalarda eşinizin spermiogram testinin tekrarlaması gerekirken sizin de yumurtalık rezervinizi kontrol ettirmenizi ve ilaçlı rahim filmi çektirmenizi öneririm.

Adet kanamalarım nasıl azalır?

41 yaşındayım. Uzun yıllardır demir eksikliğim var. Adetlerim çok düzenli. Demir eksikliğinin sebebi de adet kanamalarımın ilk 2 gün çok yoğun olarak sürmesi ve 1 hafta devam etmesi. Bu adet kanamalarını azaltmak için ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda adet kanamaları demir eksikliğinin en sık sebeplerindendir. Bu durumlarda rahim içinde kanamaya neden olacak polip ya da hiperplazik değişiklikler yoksa, ilaç tedavisi ya da hormonlu spiral uygulaması düşünülebilir. Bunun yanı sıra rahim içinde kalınlaşma ya da polip var ise rahim içindeki bu yapıların temizlenmesi gerekir.

Demir eksikliği için elbette kadın doğumla ilgili konulardan bahsetsek bile arka planda alım yetersizliği ya da emilim bozukluğunun bir dahiliye uzmanı tarafından da değerlendirilmesi doğru olacaktır. Dahiliye doktoruna gitmediyseniz bir an önce kontrolünüzü yaptırın.

Kegel egzersizleri nedir?

İdrar kaçırma için gittiğim bir doktor bana “Kegel egzersizleri yap“ dedi. Bu egzersizler nedir?

CEVAP

Sevgili okurum, bir kadının pelvisinin tabanı, üretra, vajina ve rektumun açıklıklarını çevreleyen kasları içerir. Bu kaslar; yaş, obezite ve doğumdan dolayı zamanla zayıflayarak idrar kaçırmaya neden olabilir. Kegel egzersizleri bu kasları güçlendirerek mesane kontrolünü iyileştirir.

Haberin Devamı

Kegel egzersizi yapmak için pelvik kasları 10 saniye sıkın ve 10 saniye gevşeyin. Bunu önce yatarak deneyin. Bu egzersizlere alıştıktan sonra otururken veya ayakta dururken yapın. Günde 5 kez, 10 tekrar kadar yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder