Dr. Ali Gürsoy Doğru ilacı doktorunuz seçer
HABERİ PAYLAŞ

Doğru ilacı doktorunuz seçer

Vücuttaki enfeksiyonları tedavi ederken kullanılan antibiyotiklerin bir kısmının gebelikte içilmesi sakıncalı. Çünkü bebekte gelişme sorunlarına yol açabiliyor. Doktorunuza hamile kalmak istediğinizi söylerseniz o size bebeğe zararı olmayan bir ilaç verecektir.

Antibiyotik kullansam bebeğe zarar verir mi?

Böbreklerimde iltihap varmış. Doktorum antibiyotik kullanmamı söyledi. Gebe kalmayı düşünüyorum, sizce içsem bebeğe zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, vücuttaki enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotik olarak adlandırılan ilaçları gerektiğinde kullanıyoruz. Antibiyotiklerin bazılarının gebelikte kullanımı güvenliyken bazılarının kullanımları ise zararlıdır. Gebelik esnasında anne karnında büyüyen bebekte gelişme bozuklukları ve anomalilere yol açabilirler. Bu nedenle tedaviyi planlarken gebelik isteğinizin olup olmadığını doktorunuza mutlaka bildiriniz. Doktorunuz antibiyotik seçimini bebeğe zararı olmayan ilaçlardan yana yapacaktır.

Haberin Devamı

Adet söktürücü içmeye başladım

Geçen hafta adetim geciktiği için gebelik testi alıp yaptım, hamile değilmişim. Eczaneden adet söktürücü ilaç alıp kullanmaya başladım. Ama hâlâ adet olamadım sizce neden olmuştur?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik varlığını araştırmak için idrar testi doğru sonuç vermeyebilir. Bu nedenle kanda gebelik testi yaptırılması gerekmektedir. Ayrıca adetinizin geciktiği dönemlerde doktor önerisi olmadan adet söktürücü kullanmak doğru bir yaklaşım değildir. Hangi ilacı kullandığınızı belirtmemişsiniz ama bu ilaçlar genellikle hemen adet görmenizi sağlamazlar, etkisini göstermesi için ilacın bitişinden sonra vakit geçmesi gerekir.

Eylül’den beri adet görmedim

32 yaşındayım, iki kez sezaryenle doğum yaptım. İkinci doğumumda yumurtalığımdaki kist operasyonla alındı. Bebeğimi emziriyorum, eylül ayından bu yana adet görmedim. Hormon tahlili yaptırsam sağlıklı sonuç verir mi? Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, doğumlar sonrası adet görme kadınlarda farklı dönemlerde başlayabilir. Doğum sonrası adet kanamaları genellikle 3’üncü ve 4’üncü aylar arası yeniden başlar. Emzirmeye bağlı olarak adet kanaması bazen 12’nci aya kadar başlamayabilir.

Haberin Devamı

Gecikme uzadığı takdirde doktorunuz tarafından jinekolojik olarak değerlendirilmenizi öneririm. Sorun saptanmaz ise annenin emzirme süresi, emzirme sıklığı, bebeğe ek besin verilmemesi gibi birçok faktör bu değişikliklere yol açmış olabilir. Ne zaman doğum yaptığınızı belirtmediğiniz için detaylı cevap veremiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder