Dr. Ali Gürsoy Doğru ve düzenli kullanılırsa yumurtlamayı engelliyor
HABERİ PAYLAŞ

Doğru ve düzenli kullanılırsa yumurtlamayı engelliyor

Aylık iğneler doktor kontrolünde ve adet döneminin başında yapılırsa yumurtlamayı engelleyerek kadını istenmeyen gebeliklerden korur. Koruma oranı yüzde 99’dur. Ancak ilk aylarda ara kanama ve lekelenme yapabileceğini unutmayın.

Miyom kansere dönüşür mü?

Teyzemde 8 santim çapında vajene doğan miyom var. Önceleri kanamaları oluyordu, şimdi kanamalar kesildi. FSH ve LH değerlerine göre pre menopozda olduğunu söylendi. İki aydır adet görmüyor. Yalnızca bulanık şekilde akıntıları oluyor. Ayrıca kokusuz, renksiz, akıntısı var ama bu akıntının miktarı çok. Yani adet görüyormuş gibi. Tek fark kan yerine su geliyor. Hiçbir şikayeti yok. Miyom kansere dönüşür mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, vajene doğmuş miyomlar kişide kanama ve akıntı şikayetlerine yol açar. Sekiz santim çapında bir miyom ayrıca etraf dokuya bası etkisi yaratarak ağrı yapabilir. Miyomların kanserleşme ihtimalleri çok düşüktür ama ameliyat sonrası incelemeden kesin bir şey söyleyemeyiz. Tariflediğiniz kitlenin çıkarılmasını öneririm. Ameliyat sonrası patoloji tarafından kitlenin incelenmesi sonucu olumsuz bir durum olup olmadığı belli olacaktır.

İğnenin koruyuculuğu ne zaman başlar?

Doktorumun önerisi ile doğum kontrol için aylık iğneleri yaptırmaya başladım. Sizce koruyuculuğu ne zaman başlar bu iğnelerin?

CEVAP

Sevgili okurum, aylık iğneler düzenli kullanıldıkları takdirde kadının yumurtlamasını engellerler. Ayrıca rahim ağzındaki salgıyı koyulaştırarak spermlerin rahmin içine geçişini de önlerler. Gebeliği önleyici aylık iğneler doğru ve düzenli uygulandığında yüzde 99 etkilidirler. Doktor kontrolünde adet döneminin başında ve uygun zamanda uygulandığı takdirde koruyuculuğu hemen başlar. Kullanılmaya başlandığı ilk aylarda ara kanamalar ve lekelenmeler yapabileceğini unutmayın.

Korunmuyoruz gebe kalamıyorum

32 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Bebek istiyorum ama korunmadığımız halde hamile de kalamıyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, 1 yıldır korunmadan düzenli cinsel birlikteliğe rağmen gebe kalamadıysanız eşinizin ve sizin değerlendirilmenizi öneririm. Eşinizin spermiogram testi yaptırmasını ve bir üroloji doktoruna muayene olmasını tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Böylece eşinizin sperm sayı ya da kalitesinde düşüklük var ise buna uygun tedavi planlaması yapılır. Sizin ise kadın hastalıkları ve doğum doktoruna muayene olarak yumurta rezervinizi kontrol ettirmenizi öneririm. Ayrıca histerosalpingografi denilen rahim filmi ile rahim içi ve tüpleri kontrol ettirebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder