Dr. Ali Gürsoy Doğumdan sonraki 12 saat içinde bebek aşılanır
HABERİ PAYLAŞ

Doğumdan sonraki 12 saat içinde bebek aşılanır

Annede Hepatit B varsa doğumda bebeğe geçebiliyor. Bebeğin hasta olmasını önlemek için doğum sonrası 12 saat içinde ilk doz hepatit B ve virüsle savaşa destek sağlayan HBIG aşısı yapılır.

Neden görünmüyor?

32 yaşındayım. Adet günüm geçeli 23 gün oluyor. Kan tahlili yaptırdım. Dört haftalık hamile olmam lazımmış ama ultrasonda bebek görünmüyor. Gelişmemiş olabileceği söylendi. Progesteron kullanıyorum. Arada hafif karın ağrım ve bulantım oluyor. Halsizliğim var. Ultrasonda görülmediği için dış gebelikten şüphelendiler. Acaba bu haftalarda bebeğin ultrasonda görülmeme ihtimali olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, kandaki beta hcg seviyesi bize gebelik ile ilgili bilgi verir. 24 ya da 48 saatlik aralar ile beta hcg seviyenizin kontrol edilmesi gerekir. Doktorunuzun dediği gibi dış gebelik olabilir. Dış gebelik genellikle tüplerde oluşur. Ultrasonda geç dönemde tanı alırlar. Bunun yanı sıra geç döllenmeye bağlı geç gelişen bir gebelik de olabilir. Doktorunuz yapacağı takip ile ayırıcı tanıyı yapacaktır. Bu dönemde kontrollerinizi ihmal etmeyin.

Bebeğime bulaşır mı?

22 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. Kronik hepatit B hastasıyım. Seneye hamile kalmak istiyorum. Acaba gebe kaldığımda sorunlar çıkar mı? Hepatit B çocuğuma bulaşır mı?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum öncesi bakımlarının bir parçası olarak tüm hamile kadınlar hepatit B için kan testi yaptırmalıdır. Hepatit B, hepatit B’li hamile bir kadından doğumda bebeğine kolayca geçebilir. Bu hem vajinal doğum hem de sezaryen sırasında olabilir. Bebeğin doğumu sonrası 12 saat içinde ilk doz hepatit B aşısını ve hepatit B immün globulin (HBIG) adı verilen aşıyı yaptırmalıdır. HBIG, bebeğin vücuduna doğar doğmaz virüsle savaşmak için bir destek veya ekstra yardım sağlayan bir ilaçtır. HBIG aşısı yalnızca hepatit B’li annelerin bebeklerine yapılır. HBIG ve hepatit B aşıları, bebeğinizin hastalığa yakalanmasını önlemeye yardımcı olur.

Üç kez düşük yaptım

Ne yazık ki 3 kere düşük yapmak zorunda kaldım. Hiçbiri 10 haftayı geçemedi. Sürekli düşük yapmamın bir nedeni var mıdır, ne yapmam gerekir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, ne yazık ki tekrarlayan düşükler yaşamışsınız. Bu durumda yeni bir gebelik öncesi bu düşüklere neden olabilecek sebeplerin araştırılması gerekir. İstenmeyen bu düşüklere en sık genetik hastalıkların, rahim yapısının bozukluğunun ve pıhtılaşma bozukluklarının neden olduğunu biliyoruz. Bir an önce genetik testlerinizi yaptırmanızı, ilaçlı rahim filmi denilen histerosalpingografi çektirmenizi ve trombofili paneli olarak bilinen pıhtılaşma testlerini yaptırmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder