Dr. Ali Gürsoy Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmayın
HABERİ PAYLAŞ

Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmayın

Yumurtlamayı engelleyen doğum kontrol hapları mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılmalı. Her gün aynı saatte düzenli şekilde alınırsa kadını gebe kalmaktan yüzde 99 oranında korur.

Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?

31 yaşındayım, yeni evliyim. Korunma amaçlı doğum kontrol hapı kullanmayı düşünüyorum. Bu haplarının kullanımı ve etkileri hakkında bilgi verir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları yumurtlamayı engelleyerek ve rahim iç yapısını değiştirerek gebeliği önlerler. Bu ilaçlar doktor takviyesi ile kullanılmalıdırlar ve düzenli kullanıldıklarında yüzde 99 oranında koruyuculuk sağlarlar. Adet kanamasının başlaması ile ilacın ilk dozu alınır. Paketin üzerindeki gösterilen sıraya göre haplar içilir. Bu hapların her gün ve aynı saatte düzenli bir şekilde alınması önerilir. İlaçların gebeliği önlemesi için düzenli olarak kullanılması gerektiğini unutmayın.

Haberin Devamı

İlacı bırakınca adet görmüyorum

25 yaşındayım, bekarım. 10 yıldır adet düzensizliğim var. 1.70 boyundayım ve 78 kiloyum. Doktorum kilo vermemi, stres ve sıkıntı yapmamamı söyledi. Uzun süre doğum kontrol hapı kullandım ama ilacı bıraktığım zaman adet düzensizliğim devam ediyor. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, adet düzensizliğine neden olabilecek birçok sebep bulunmaktadır. Adet düzensizliği genellikle hormon düzensizliğinden kaynaklanmaktadır. Adet döneminizde yapılacak detaylı hormon düzeyi değerlendirilmesi sonrası sonuçlara göre tedaviniz planlanacaktır. Doğum kontrol hapları ile adet düzeni sağlanmasına rağmen bırakınca düzensizlik tekrar başlıyorsa tedaviye bir süre daha devam edilmesini öneririm.

Enfeksiyon bir türlü geçmiyor

30 yaşında, evli kadınım. İdrar yollarımda yanma ve sık idrara çıkma sorunu yaşıyorum. Pek çok doktora gittim, hepsi enfeksiyon olduğunu söyledi. Bazı ilaçlar verdiler ancak şikayetlerim geçmiyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, idrar yolu enfeksiyonu kadınlarda sık görülmektedir. Tipik olarak idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma şeklinde bulgu gösterirler. Sizin de yaşadığınız sıkıntılar idrar yolu enfeksiyonuna benzer gözüküyor. İdrar yolu enfeksiyonundan şüphelenilen durumlarda idrar testi ve idrar kültürü örneği istenir. Bu testlerin incelenmesi sonrası enfeksiyon sebebi tespit edilir ve etkene yönelik tedavi ivedilikle başlanır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder