Dr. Ali Gürsoy Doz ayarlaması yapılarak kullanılabilir
HABERİ PAYLAŞ

Doz ayarlaması yapılarak kullanılabilir

Erken menopoz ya da menopozun yarattığı yaşam kalitesini etkileyen semptomların hafifletilmesi için kadına vücudun az üretmeye başladığı hormonlar yapay olarak veriliyor. İhtiyacınız varsa doktorunuz uygun doz ayarlamasını yapacaktır.

Hormon kullanmaya devam edeyim mi?

43 yaşındayım. 2019’da adet düzensizliği başladı. Doktorum “Menopoz başlangıcı” dedi. Belli aralıklarla hormon ilacı kullandım. 6 aydır ilaç almıyorum. Bu süre içinde 1 kez adet gördüm. Hafif kemik erimesi başladı. Ultrason, mamagrafi sonuçlarımda ve diğer tetkiklerimde sıkıntı yok. Acaba hormon kullanmaya devam etmeli miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, hormon replasman tedavileri erken menopozda, aşırı sıcak basmalarında, vajinal kuruluklarda ve menopozun yarattığı diğer yaşam kalitesini olumsuz etkileyen semptomların hafifletilmesinde kullanılır. Vücudun az üretmeye başladığı hormonlar yapay olarak hastaya verilir ve şikayetlerinin azalması beklenir.

Bu ilaçların en düşük dozlarda kullanılmaları gerekir. Uzun vadede olası kanser riski dolayısı ile kesinlikle doktor gözetiminde içilmeli. Doktorunuz ile görüşerek ihtiyacınız doğrultusunda doz ayarlayarak gerekirse kullanmanızı öneririm.

Siğillerim neden tekrarlıyor?

29 yaşındayım. HPV siğillerim var. Daha önce doktoruma gittim, krem ve ilaç kullandım ama yine tekrarladı. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, genital bölgede siğiller HPV isimli virüsten dolayı oluşurlar. Oluşan bu siğiller zamanla sayıca ve hacimce artarak rahatsızlık yaratırlar. Genital siğillerin tedavi şekli yerine, sayısına ve boyutuna göre değişkenlik gösterir.

Bu siğillere cerrahi olarak çıkarma, yakma ve dondurma tedavileri uygulanabilir. Ama hangi tedavi yapılırsa yapılsın, tekrarlama ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle hastanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirici takviyeleri de tedaviye eklemek gerekir.

Nasıl bir yol izlemeliyim?

24 yaşındayım. İlk evliliğimde korunmadık ama hamile kalamadım. Tüm tetkiklerimi yaptırdım, her şey temiz. İkinci kez evlenmeyi düşünüyorum. Ama çocuğum olmaz diye çekiniyorum. İki ay önce doktora gittim, “Üç santimlik kist var. Ama düzenli adet görürseniz 3 ayda yok olur” dedi. Ben ne yapmalıyım? Çocuk sahibi olmak için nasıl bir yol izleyeyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik planlıyorsanız öncelikle doktorunuzun önerdiği tedavi ile kistin gerilemesini sağlayın. Yaşınız genç olduğu için yumurtlama tarihlerine dikkat ederek ilişki ile gebelik şansınızı artırabilirsiniz. Bir sene sonunda gebelik oluşmazsa detaylı inceleme gerekir. Bu arada tetkiklerinizi yaptırmışsınız ama eşinizin de bir ara spermiyogram testi yaptırmasını öneririm. Olası bir gebelik durumunda bebeğinizin omurilik ve beyin gelişimi için folik asit desteğini ihmal etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder