Dr. Ali Gürsoy Düşük yapmanın pek çok nedeni var
HABERİ PAYLAŞ

Düşük yapmanın pek çok nedeni var

Düşük yapan anne adayı umutsuzluğa kapılmamalı. Çünkü bu aynı şeyi yine yaşayacağınız anlamına gelmez. Düşüklerin, genetik hastalıklar, enfeksiyon, annenin ileri yaşı, sigara, alkol ve ilaç kullanımı gibi pek çok nedeni olabilir.

Bozulmuş gebelik neden olur?

22 yaşında, 1 yıllık evli kadınım. Şubat ayında 3 aylık bebeğimi kürtaj yoluyla aldılar. Bozuk gebelikmiş. Doktor kontrolünde hap kullandım. Üç ay verilen hapları kullandıktan sonra kontrole gittim. Doktorum kürtajdan sonraki kontrolde smear testi yaptı, olumsuz bir durum yokmuş. Bozulmuş gebeliğin nedenleri nelerdir ve tekrarlar mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Gebeliğinizin ne yazık ki düşük ile sonuçlanmış olması bundan sonraki gebeliklerinizin de aynı şekilde sonuçlanacağı anlamına gelmez. İstenmeyen bu düşüklerin arka planında en sık genetik hastalıklar izlenmektedir. Bunun haricinde düşükler; enfeksiyon, ileri anne yaşı, sigara, alkol ve ilaç kullanımı gibi birçok sebebe bağlı görülebilmektedir.

Gebe kalma şansım var mı?

İki yıldır evliyim, 1.5 yıldır korunmadığımız halde gebe kalamadım. Eşimde sperm şekil bozukluğu vardı, sayısı azdı. İlaç tedavisi gördü. Bize her şeyin yolunda olduğu söylendi. Benim de testlerim normal çıktı. En son hsg çekildi. Onun da sonucu temiz. İki gün önce ilk çatlatma iğnem yapıldı. Sadece kasık ağrım var. Acaba gebe kalma şansım var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, mailinizde yazdıklarınıza göre gebeliğin oluşmaması için olumsuz hiçbir faktör gözükmüyor. Yapılan tedavi ile yumurtalarınızın çatlaması sağlanmış. Bundan sonraki süreçte önerilen aralıklarla eşinizle cinsel ilişkiye girmeniz gerekmektedir. Döllenme olduğu takdirde gebelik oluşumu gerçekleşecektir.

Neden adet görmüyorum?

Aylık iğneyi bırakalı 2 ay oldu ama adet göremedim. Belim ağrıyor, adet belirtileri var ama kanama başlamadı. Acaba neden adet görmüyorum?

CEVAP

Sevgili okurum, istenmeyen gebeliklerden korunmak için kullanılan iğne tedavilerine bağlı olarak kadınların adet kanama süreleri ve miktarları zamanla azalabilir. Ayrıca bu ilaçların etkisi ile uzun süre adet görülmeyen periyotlar bile izlenebilmektedir. Geçen süreye rağmen adet olamadıysanız kadın hastalıkları ve doğum doktoruna başvurmanızı öneririm. Doktorunuz yapacağı değerlendirme sonrasında adet görmeniz için gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder