Dr. Ali Gürsoy Enfeksiyon iyileşmeden hamile kalmayın
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyon iyileşmeden hamile kalmayın

Hamile kalmak isteyen kadın doktoruna başvurup gereken testleri yaptırmalı. Bu sırada bir vücutta bir enfeksiyon olduğu saptanırsa mutlaka tedavi edilmesini bekleyin. Enfeksiyon düzelmeden gebe kalınması istenen bir durum değildir.

Rahim duvarı kalınlaşmış

47 yaşındayım ve 4 aydır sürekli kanamam oluyor. Parça alındı ve sonucunda rahim duvarı kalınlığı denildi. Ne yapmalıyım? Rahim alınması tüm bunlara çözüm olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim duvarındaki kalınlıkların dikkatli takip edilmeleri ve değerlendirilmeleri gerekir. Rahim duvarındaki kalınlıklar bazen rahim kanserinin erken habercisi olabilirler. Doktorunuz zaten biyopsi almış ama patoloji sonucu hakkında bilgi vermemişsiniz. Eğer patoloji sonucu iyi geldiyse rutin takip ya da hormonlu rahim içi araç uygulaması düşünülebilir. Ama sonuç kanser ya da kansere yol açabilecek hücresel değişiklikler olarak gözlenmiş ise rahimin alınması düşünülebilir.

Haberin Devamı

Neden hamile kalamadım?

26 yaşındayım, 9 aylık evliyim. Bebeğimi 11 haftalıkken kaybettim, kürtaj oldum. Kürtajdan 1 ay sonra kontrole gittiğimde kürtajdan iltihap kaptığımı söyledi. Aradan 6 ay geçti ama hamile kalamadım. Sizce bu durum iltihaplanmadan mı kaynaklanıyor? Şu aralar yine iltihap tekrarladı, ilaç kullanıyorum. Hamile kalmak için beklemem gerekiyor mu?

CEVAP

Sevgili okurum, yeni bir gebelik için 1 sene geçmesini beklemek doğru olacaktır. Ama bu süre zarfında yolunda gitmeyen durumlar var ise, bunların araştırılıp tedavi edilmesi gerekir. Eğer doktorunuzun bahsettiği enfeksiyon düzeltilmez ise bu durum gebe kalmanıza engel olacaktır. Yapılacak muayene sonrası size uygun tedavinin hemen başlanması gerekir. Enfeksiyon durumu düzelmeden gebe kalınması da istenilen bir durum değildir. Bu yüzden tedavinizi ihmal etmeden tamamlayın.

İdrar kaçırıyorum

40 yaşındayım, bekarım. Çok güldüğüm ve öksürdüğüm zaman idrarımı zor tutuyorum. Hatta hiç tuvalet ihtiyacım olmasa bile bazen gülerken çok sıkışıyorum. Bu uzun yıllardır var. Acaba bu psikolojik bir rahatsızlık mı?

CEVAP

Sevgili okurum, idrar kaçırma ne yazık ki kadınlarda ilerleyen yaş ile beraber sık görülmektedir. İdrar kaçırmaya birçok etken neden olabilir. Genellikle birden fazla doğum hikayesi olanlarda bu şikayet sık izlense bile, hiç doğum yapmamış kadınlarda da bahsettiğiniz şekilde idrar kaçırma görülebilmektedir. Bu şikayetiniz için detaylı ürojinekolojik muayene olmanız gerekir. Özellikle olası bir sarkma durumunun varlığı araştırılmalıdır. Muayene sonrası ameliyat ya da ilaç tedavisi ile şikayetiniz gerileyecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder