Dr. Ali Gürsoy Enfeksiyon varsa kültür örneği alınmalı
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyon varsa kültür örneği alınmalı

Geçmeyen genital enfeksiyonlarda vajinal kültür alınmalı. Kültür sonucu akıntıların sebebini söyler, ilaç belirlenir. Mantar varsa şeker tüketimini kısıtlamak, ilacı düzenli ve uzun bir süre kullanmak iyi olur.

Korunmadığımız halde çocuğumuz olmadı

20 yaşındayım ve 1.5 yıllık evliyim. Hiç korunmadığımız halde çocuğumuz olmadı. Eşim test yaptırdı, problem yokmuş. Ben sürekli progesteron testi yaptırıyorum. Doktorum yumurtlamanın olduğunu söylüyor ama gebe kalamıyorum. Bu ay sonucu 13.41’di. Geçen ay yumurta çatlatma ilacı kullandım. Sonucu 30.45’ti. Adetlerim düzenli, rahim ağzı temiz. Gebe kalmam için ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, çocuk isteyen çiftlerin korunmasız ilişkiye rağmen 1 yıl içinde gebe kalamadığı durumlarda tıbbi destek almaları gerekir. Siz 1.5 senelik bir süreç sonrası değerlendirme aşamasına geçerek en doğru adımı atmışsınız. Kadınlarda gebe kalabilmeyi etkileyecek birçok faktör bulunmaktadır. Yumurtlama olması iyi bir gösterge ama bence rahim filmi çektirmeniz iyi olur. Böylece tüplerin açık olup olmadığı ve rahim içi gebeliğe engel bir durum varlığı kolaylıkla tespit edilecektir.

Akıntıdan kurtulamıyorum

36 yaşındayım, 10 senedir bitmeyen akıntı şikayetim var. Beyaz renkli akıntıdan kurtulamıyorum. Doktorların uyguladıkları antibiyotik benzeri tedaviler şikayetimi kısa bir süre keser gibi olsa da bitmiyor. Akıntı daha sonra devam ediyor. Ne yapmam lazım?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmeyen genital enfeksiyonlarda öncelikle vajinal kültür örneği alınması gerekir. Kültür sonucu bize bu akıntıların nedeni hakkında bilgi verecektir. Bazı durumlarda uzun süreli tedavi yöntemleri tercih edebiliyoruz. Mantar varlığında aşırı şeker tüketiminden kaçınmak gerekir. İlaç tedavilerin yanı sıra beslenme tarzı değişikliği ve bağışıklığınızı destekleyici öneriler ile bu sorununuzun üstesinden gelebilirsiniz.

Erken menopoza mı giriyorum?

40 yaşındayım. Temmuz ayından beri bir kısa, bir de uzun aralarla adet görüyorum. Acaba ben erken menopoza mı giriyorum?

CEVAP

Sevgili okurum, her adet süresinin değişmesi ya da miktarının azalması erken menopoz göstergesi değildir. Adet düzeninize neden olabilecek hormonal değişikliklerin ve olası kist, miyom oluşumunun kontrol edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra doktorunuz gerekli gördüğü takdirde erken menopoz riski açısından da değerlendirmede bulunacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder