Dr. Ali Gürsoy Erken menopozun tedavisi yok
HABERİ PAYLAŞ

Erken menopozun tedavisi yok

Erken yaşta menopoza girmek vücuda pek çok zarar verebiliyor. Bu etkileri azaltmak ve konforlu yaşamak için belli bir süre hormon tedavisi alabilirsiniz. Ancak erken menopozun kesin tedavisi yok. Çocuk isteğiniz varsa doktorunuzla görüşün.

Artık adet görmeyecek miyim?

26 yaşındayım. Adet gecikmesi şikayetiyle doktora gittim, ilaç verdiler. Altı ay sonra adet gördüm. Hormonlarıma bakıldı. Bana erken menopoz olduğunu söylediler. Erken menopozun tedavisi yok mu? Artık adet görmeyecek miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, ne yazık ki 26 yaş menopoz için çok erken bir yaş. Erken menopozun ileri zamanlarda vücuda birçok zararı bulunur. Adet görmek için bir süre hormon tedavisi alabilirsiniz. Erken menopozun ne yazık ki kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız gecikmeden bir jinekolog ile konuşarak gebelik planlamanızı öneririm. Öncelikle yumurtalık rezervinizin değerlendirilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Kilo almam nasıl azalacak?

19 yaşındayım. Uzun süre adet görmediğim için doktora gittim, polikistik over olduğumu söyledi. Kilo almaya devam ediyorum ve hap kullanmadan adet göremiyorum. Hapı bir kutu kullandım, şişmanladım. Kilo almamı ve kıllanmayı azaltacak önerilerinizi bekliyorum. İleride çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, üreme dönemdeki kadınların yaklaşık yüzde 15-20’sinde polikistik over sendromu görülmektedir. Anormal seviyelerde hormon üretimine sebep olan polikistik over sendromunun nedenini tam olarak bilmesek de beraberinde insülin direnci sorunu ile sık karşılaşıyoruz. Hastada kilo artışı, kıllanma, adet görememe ve saç dökülmesi benzeri birçok soruna neden olur. Yapılacak kapsamlı değerlendirme sonrası beslenmeden fiziksel aktiviteye kadar önerilecek birçok yaşam tarzı değişikliği ile bu durum geçmese bile kontrol altına alınabilir. Ne yazık ki buradan ultrason değerlendirmesi yapmadan ve hormon seviyelerini ölçmeden ilaç önermek mümkün değil.

Yeniden spiral taktırsam mı?

23 yaşındayım. Doğum kontrolü için 3 yıla yakın spiral kullandım. Daha sonra aylık iğneye döndüm. Ancak hormonlarımı bozduğu için yüzümde sivilcelenme oldu, bıraktım. Şu anda korunmak için hangi yöntem uygun olur? Yeniden spiral taktırmayı düşünüyorum. Bir de henüz çocuğum yok.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, çocuk doğurmayan kadınlarda rahim içi araç ilk tercih edilen doğum kontrol yöntemimiz değil. Ama daha önce sorunsuz bir şekilde uygulandığı için tekrar spirali düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra doktorunuz ile görüşerek sivilce şikayetinizi artırmayacak doğum kontrol hapları kullanımı seçeneğini göz önünde bulundurabilirsiniz. Tedavi öncesi gerekirse doktorunuz hormon değerlerinizi kontrol edebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder