Dr. Ali Gürsoy Gebe olduğunuzu bilmeden ilaç aldınız ve korkuyorsunuz
HABERİ PAYLAŞ

Gebe olduğunuzu bilmeden ilaç aldınız ve korkuyorsunuz

Gebe kaldığını fark etmeden içilen ilaçların gebeliğe etkilere ya hep ya hiç şeklindedir. İlaçlar zarar vermişse gebelik sonlanır. Zarar vermemişse hamilelik sürer.

İlaç bebeğe zarar verdi mi?

30 yaşında, 2 haftalık hamileyim. Yumurtalarda iltihap tanısıyla hamile olduğumu bilmeden ilk hafta antibiyotik kullandım. İlaç D kategorisindeymiş. İlacın bebeğe bir zararı olmuş mudur? Acaba kürtaj olmam gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. İlaçların gebelikte fetüs üzerine etkileri 5 ayrı kategoride incelenir (A, B, C, D, X). D kategorisindeki ilaçların anne karnındaki bebeğe zararları kanıtlanmıştır. Bu kategorideki ilaçlar, ilacın kullanılmaması durumunda anne adayı ve fetus daha büyük risklerle karşılaşılacaksa, yarar-zarar oranı dikkate alınarak, yaratabileceği olası riskler anne adayına detaylarıyla anlatılarak kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra son adet tarihini takiben ilk 30 gün içerisinde kullanılan ilaçların gebeliğe etkileri ya hep ya hiç şeklindedir. Bu dönemde kullanılan ilaçlar gebeliğe zarar vermişse gebelik sonlanır. Eğer zarar vermemişse gebelik sorunsuz şekilde devam eder. Genetik hastalıkları doktoru ve jinekoloğunuz ile ilaç alım tarihlerini ve gebelik haftasını tekrar hesaplayarak durumu değerlendirmenizi öneririm.

Siğiller tehlikeli mi?

Genital bölgemdeki sivilceye benzeyen şeyleri göstermek için doktora gittim. Doktor, siğil olduğunu söyledi. 25 yaşındayım ve çok korkuyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, genital bölgede siğiller HPV isimli virüsten dolayı oluşurlar. HPV virüsleri genel olarak ikiye ayrılırlar. Kadınlarda siğil oluşturan bu tipler kansere yol açmazlar. Oluşan bu siğiller zamanla sayıca ve hacimce artarak rahatsızlık yaratırlar. Bu siğillerin bir an önce tedavi edilmeleri gerekir. Genital siğillerin tedavi şekli yerine, sayısına ve boyutuna göre değişkenlik gösterir. Bu siğillere cerrahi olarak çıkarma, yakma ve dondurma tedavileri uygulanabilir.

Adetimi nasıl geciktiririm?

Benim yakında düğünüm var. Danışmak istediğim konu şu: Adetimi geciktirmek istiyorum. Bana tavsiye edebileceğiniz bir ilaç ya da yöntem var mı? Varsa adet dönemini ne kadar ileri atabiliriz, adet döneminden kaç gün önce kullanmak gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, bu ilaçlar rastgele kullanılabilecek ilaçlar değillerdir. Adet düzenini sağlamak ya da ertelemek amaçlı kullanılacak bu ilaçların içerisinde hormonlar bulunmaktadır. Bu tarz ilaçların zorunlu haller olmadıkça kullanılması önerilmez. Bu nedenle doktorunuzun tavsiyesi olmadan kulaktan dolma bilgiler ile kesinlikle içmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder