Dr. Ali Gürsoy Gebeliğe engel değilse takip edilebilir
HABERİ PAYLAŞ

Gebeliğe engel değilse takip edilebilir

Miyomlar; kanama, adet düzensizliği, halsizlik ve anne olamama gibi sorunlara yol açıyor. Tedavisi boyutuna ve yerine göre yapılıyor. Gebeliğe engel değilse, belirti yoksa takip yeterli. Operasyon şartsa hastaların anne olabilmeleri için rahim korunur.

Miyom varmış

30 yaşındayım, adet dışı kanamalar nedeniyle doktoruma başvurdum. Ultrasonda üç santimlik miyom olduğu anlaşıldı. Doktorum alınmasını tavsiye etti. Ben doğum yapmadım. Ameliyattan sonra hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, miyomlar rahim düz kas dokusundan kaynaklanan genellikle iyi huylu kitlelerdir. Kanama, adet düzensizliği, ilişkide ağrı, halsizlik ve anne olamama gibi birçok soruna yol açabilirler. Miyomların tedavisi yerine ve boyutlarına göre değişiklik gösterir.

Haberin Devamı

Muayene sonrası gebeliğe engel olabilecek bir yerde değilse ve bulgu vermiyorsa takip edilmesi uygundur. Lakin, miyomlar bulgu veriyorlarsa ameliyat edilmeleri gerekebilir. Yaşınız genç olduğundan ameliyatta rahim korunacak şekilde miyomlar alındığı takdirde ileride gebelik ile ilgili sorun yaşamanızı beklemiyoruz.

Kan geldi

27 yaşındayım, son ilişkide benden kan geldi. Kadın doğum uzmanına gitmeli miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, ilişki sonrası kanama pek beklenen bir durum olmayıp muayene olmanızı gerektirir. Vajinal enfeksiyonlar, rahim ağzında yara, servikal polip ya da vajinal kuruluk gibi durumlara bağlı vajinal kanamanız olmuş olabilir.

Ne zaman öğrenirim?

Hamile olduğumu yeni öğrendim, bebeğimin cinsiyeti ne zaman belli olur?

CEVAP

Sevgili okurum, anne ve baba adaylarının en merak ettiği bu soruyu ortalama 14-16’ncı haftalar arasında cevaplayabiliyoruz. Bebeğin anne karnındaki pozisyonuna göre bazen daha erken gözükebildiği gibi bazen de 20’nci haftalara kadar izlenememesi normaldir.

Kistten kaynaklanabilir mi?

23 yaşında kızım. Benim sorunum aşırı ve uzun süren kanamalarımın olması. Annem kistten kaynaklanabileceğini söyledi ama ben doktora gitmeye çekiniyorum. Sizce adet kanamalarımın sebebi kist olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum adet düzenliği ve aşırı kanamaların birçok nedeni olabilir. Rahimde bulunan miyomlar, yumurtalıklardaki kistler bu soruna yol açabildiği gibi eğer hormon düzensizliğiniz varsa o da kanamaların şiddetini, miktarını ve süresini artırabilir.

Haberin Devamı

Tabii ki bunların tespiti için öncelikle muayene olmanız gerekiyor. Size önerim önyargılarınızı bir kenara bırakarak bir an önce muayene olmanız. Erken tanı ile basitçe tedavi edilebilecek bir durumu büyümeden önleyebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder