Dr. Ali Gürsoy Gebelik olup olmadığı kontrol edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik olup olmadığı kontrol edilmeli

Genç kadında adet gecikmesi yaşandığında akla gebelik gelir. Önce gebelik testi yaptırın. Ardından doktora başvurun, sorununuza göre adet görmenizi sağlayacak tedaviyi verecektir.

Adet kanamalarımda azalma var, neden?

35 yaşında kadınım ve 10 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyordum. Kanamalarımda azalma olduğunu fark ettim. On gün önce adet görmem gerekiyordu ama adet görmedim. Adet söktürücü bile kullandım ama hiçbir şey yok. Ne yapmam gerektiği hakkında bana bilgi verebilir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, adet gecikmelerinde akla ilk gebelik ihtimali gelir. Öncelikle gebelik testi yaptırmanız gerekir. Adet söktürücü ilaçlar her adet gecikmesinde fayda etmeyebilirler. Gebelik olmadığından emin olunduğunda bu ilaçlar kullanılmalıdır. Yapacağımız ultrason görüntülemesi için rahim iç zarının kalınlığını değerlendiriyoruz. Ayrıca olası yeni bir yumurtalık kisti vesaire olup olmadığı kontrol edilir. Bu ölçüme göre adet görmenizi sağlayacak ilaç tedavisi planlanır.

Haberin Devamı

Kist var ama iyi huyluymuş

Altı yıl önce sağ overim alındı. Kistin iyi huylu olduğu söylendi ve hiçbir ilaç tedavisi görmedim. Akıntı şikayetiyle doktora gittim ve sol over’de 18 mm kist olduğunu söyledi. CA125 testim sonucu 38.5 çıktı. MR sonucunda da kötü bir şey olmadığını söyledi. İltihap için antibiyotik ve fitil verdi. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, yumurtalıkta oluşan kistlerin risk durumunu değerlendirmek için kullandığımız bazı testler var. Bunlardan biri de CA125 testidir. Yumurtalık kanserinin taramasında kullanılan bu test kötü huylu durumlarda artış gösterebilmektedir. Ama her yükseliş kötü bir durum olduğu anlamına gelmemektedir. Bu nedenle doktorunuz başka bir yardımcı test olan MR görüntüleme istemiş. Yapılan tetkiklerde kötü huylu bir tümörden şüphelenilmemiş. Ama yine de bu kistin yakından takip edilmesi gerekir. Belirli aralıklarla yapılacak muayeneler ile kistin boyutu ve yapısı takip edilmelidir.

Kabarcıklar ne olabilir?

33 yaşında, evli kadınım. Cinsel organımın dış kısmında sivilceye benzeyen ve aşırı kaşıntıya neden olan kabarcıklar çıkmaya başladı. Üstelik canım çok yanıyor. Geçer diye doktora da gitmedim. Bana ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, bu tarz lezyonları muayene etmeden tanı koymak epey zordur. Size önerim bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna ya da bir cildiye uzmanına muayene olmanız. Şikayetinizin tedavi olmadan kısa dönemde iyileşmesi pek mümkün değil. Lezyonlar zamanla artabileceği için çoğalmadan muayene olmayı ihmal etmeyin. Gerekli durumlarda lokal yani bölgesel tedavinin yanı sıra sistemik tedavide gerekebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder