Dr. Ali Gürsoy Gebelik öncesi astım kontrol altına alınmalı
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik öncesi astım kontrol altına alınmalı

Astım hastası kadının gebelik planlamadan önce mutlaka tedavi gördüğü göğüs hastalıkları uzmanına danışması ve onun onayını alması gerekir. Çünkü kontrol altına alınmayan astımın gebelik sırasında sorun yarattığını biliyoruz.

Astım hamileliği etkiler mi?

34 yaşındayım. Beş ay sonra evleneceğim. Astım hastasıyım. Evlendiğimde hemen çocuk sahibi olmak istiyorum. Astımın hamile kalmamda ne kadar etkili olur? Bu rahatsızlığın bebeğime zararı olur mu? Hamile kalmadan önce neler yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, bir solunum yolu hastalığı olan astım, gebeliğin solunum yolu üzerinde yapacağı değişikliklere göre bazen kötüleşebiliyor. Gebelik öncesi tedavi ile astımı kontrol altına alınmamış kişilerde daha çok sorun yarattığını biliyoruz.

Haberin Devamı

Bu nedenle gebelik öncesi göğüs hastalıkları uzmanına danışmanızı ve onun onayını almadan gebe kalmamanızı öneririm. Gebelik süresince bu durumu sizi takip eden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile paylaşırsanız doktorunuz özellikle son aylarda sizi daha yakından takip edecektir.

Ne zaman gebe kalabilirim?

30 yaşındayım, bu ay için gebelik planlamıştım. Ancak bacağımda bir kitle çıktı. Bunun için sintigrafi çektireceğim. Bu işlemden sonra hamile kalırsam bebeği etkiler mi? Gebeliğimi böyle bir risk varsa bu işlemden kaç ay sonra düşünmeliyim?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Umarım test sonucunda olumsuz bir durum ile karşılaşmazsınız. Sintigrafi benzeri görüntüleme yöntemleri hem gebelik esnasında hem de yakın zamanda gebelik planlayan kişilere tavsiye edilmez. Sintigrafi işlemi sonrası 3 ay ile 1 sene arası gebelik önerilmez.

Yapılacak çekim sonrası nükleer tıp doktorunuzun aldığınız doza göre ne kadar süre korunmanız gerektiği hakkında detaylı bilgi verecektir. Bu süreden önce gebelik planlamanın çocuğunuz için zararlı olabileceğini unutmayın.

Kızlarım risk altında mı?

52 yaşında ve 5 senedir menopozdayım. Ailedeki kadınlarda meme kanseri görülüyor. Bana da meme kanseri teşhisi konuldu. Kızlarım da risk taşıyor mu?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 15’i genetik geçişli yani kalıtsaldır. Genetik geçişli meme kanserleri normalde kanser oluşumunu önlemekle görevli olan BRCA1 ve BRCA2 genlerin bozukluk sonucu meme kanseri oluşumunu engelleyememeleri nedeniyle oluşur.

Haberin Devamı

Bu bozukluk genetik olarak aktarılabileceği için aile bireylerinin genetik test yaptırmaları önerilir. Böylece olası bir kanser riskini en başından önleyebilirsiniz. Genetik risk hakkında doktorunuzdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder