Dr. Ali Gürsoy Gebelik riski ortaya çıkabilir
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik riski ortaya çıkabilir

Rahim içi araç yani spiral taktıran kadının mutlaka belli aralıklarla doktoruna gitmesi gerekiyor. Spiral yerinde mi diye bakılmalı. Çünkü yer değiştirmesi ya da kayması gibi sorunlar yaşanabiliyor, bu da gebelik riskini artırabiliyor. Kontrollerinizi aksatmayın.

Yarayı donduracaklarmış

26 yaşındayım, geçenlerde akıntı ve kaşıntı şikayetiyle doktora gittim. Rahim ağzında yara olduğunu, smear için örnek aldığını, sonuç çıkınca dondurma işlemi yapılması gerektiğini söyledi. Bu yara kötü bir şeyin habercisi olabilir mi?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okurum, rahim ağzında yara ya da lezyon izlenen durumlarda akla ilk olarak rahim ağzı kanseri ya da kanser öncesi lezyonların varlığı gelir. Bu durumlarda öncelikle pap smear testi yapılır. Bunun yanı sırada doktorunuz gerekli görür ise kolposkop denilen bir mikroskop ile rahim ağzınız detaylıca incelenir. Gerekirse biyopsi alınarak incelemeye gönderilir. Yapılan tüm bu incelemelerin sonucu temiz saptanırsa rahim ağzındaki lezyon için yakma ya da dondurma işlemi uygulanabilir.

Kontrole gitmeye korkuyorum

Birkaç gün önce büyük bir korku ile spiral taktırdım. Jinekolojik muayeneden çok korkuyorum. “Bir ay sonra mutlaka kontrole gelin” dediler. Ultrason ile karnımdan bakmalarını istesem reddederler mi? Bana bu konu hakkında bilgi verir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim içi araçlar uygulanmaları sonrası belirli aralıklar ile kontrol edilirler. Nadiren de olsa rahim içinde yer değiştirme ya da kayma yaparak sorunlara yol açabilirler. Kontrollerde eğer karından yapılan ultrason ile yeri net şekilde değerlendirilemezse vajinal ultrason yapılması gerekebilir. Böyle bir durumda muayeneyi kabul etmenizi öneririm. Aksi takdirde istenmeyen bir gebelik ile karşılaşabilirsiniz.

Akıntı nasıl tedavi ediliyor?

20 yaşında ve evliyim. Uzun zamandır vajinamdan bir akıntı geliyor. Bu nedir? Tedavi olmam gerekir mi? İleride sorun olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, cinsel hayatı aktif kadınlarda vajinal enfeksiyonlar sık izlenebilir. Bunlar bazen tedavi gerektirmeyen basit akıntılarken bazen de bir kısmının tedavi edilmesi gerekir. Eğer bu akıntılar kötü kokulu ya da berrak renkte değilseler nedene yönelik araştırılmaları gerekir.

Haberin Devamı

Vajinal akıntılarda ilk yapılması gereken vajinal kültür örneği alınmasıdır. Alınacak örnek ile hangi mikrop çeşidinin bu enfeksiyona yol açtığı saptanacaktır. Böylece etkili tedavi başlanma fırsatı elde edilmiş olur. Sonuca göre gerekli görüldüğü takdirde eş tedavisi de verilmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder