Dr. Ali Gürsoy Gebelik şansınız devam ediyor
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik şansınız devam ediyor

Bazı kadınlarda çeşitli nedenlerden tüplerden ya da yumurtalıklardan biri alınmak zorunda kalıyor. Ama bu anne olamayacağınız anlamına gelmiyor. Yeteri kadar yumurtanız varsa endişe etmeyin, anne olup çocuğunuzu kucağınıza alabilirsiniz.

Düşüğün sebebi yokmuş

İki kez düşük yaptım. İkinci defa düşük yapmanın sebebini öğrenmek için doktora gittim. Doktor “Böyle durumlar olabilir, bir sebebi yok düşüğün” dedi. Rahmime de baktı, “Bir şey yok” dedi. Gebe kaldığımda özellikle dikkat etmem gerekenler var mıdır? Doktor “İstediğiniz zaman gebe kalabilirsiniz” dedi. Doğru mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, normalde 2 kez düşük yapan kişilerde düşüğe neden olabilecek nedenlerin araştırılmasına gerek yoktur ama ileri yaş kadınlarda aile isteği doğrultusunda inceleme gerekebilir. İstenmeyen düşüklere en sık genetik hastalıkların, rahim yapısının bozukluğunun ve pıhtılaşma bozukluklarının neden olduğunu biliyoruz. Genetik testlerinizi yaptırabilir, ilaçlı rahim filmi olarak bilinen histerosalpingografi çektirebilir ve trombofili paneli olarak bilinen pıhtılaşma testlerini yaptırabilirsiniz.

Çocuk istiyorum

28 yaşındayım. Sol tüp ve yumurtalığım apse oluştuğu için tamamen alındı. Şu anda 8 aylık evliyim. Çocuk istiyoruz ancak henüz gebe kalamadım, sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda tek bir tüp ve tek bir yumurta kalmış olsa bile gebelik şansı devam etmektedir. Doktorunuz ile konuşup yumurta rezervinizi değerlendirmesini isteyiniz. Eğer yeterli yumurtanız varsa ise gebelik planlayabilirsiniz. Yumurta rezerviniz azalmış ise aşılama ya da tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleri kullanabilirsiniz. Gebelik planlıyorsanız folik asit desteği almayı unutmayınız.

Kürtaj sonrası ne kadar beklemeliyim?

32 yaşındayım, 9 haftalık bebeğimi kaybettim ve kürtaj oldum. Kürtajdan 1 ay sonra kontrole gittiğimde kürtajdan iltihap kaptığımı söyledi. Aradan 6 ay geçti ama hamile kalamadım. Sizce bu iltihaptan mı kaynaklanıyor? Hamile kalmak için beklemem gerekiyor mu?

CEVAP

Sevgili okurum, yeni bir gebelik planı öncesi olası kronik bir enfeksiyon odağının olup olmadığını araştırılması gerekir. Eğer bir enfeksiyon yani iltihabi durum saptanır ise öncelikle bu durumun tedavi edilmesi gerekir. Kürtaj işlemi sonrası düzenli adet görüp görmediğiniz çok önemli. Eğer adet düzensizliğiniz varsa bu durumda gebe kalmaya engel olabilir. Böyle durumlarda herhangi bir sorun saptanmaz ise toplamda bir senenin dolması beklenebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder