Dr. Ali Gürsoy Gebelik şekeri anneyi ve bebeği etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik şekeri anneyi ve bebeği etkiliyor

Gebelik şekerinden şüphe ediliyorsa 24-28 haftalar arasında şeker yükleme testi yapılır ve teşhis konulur. Önce uygun diyet verilir, yeterli olmazsa insüline başlanır. Gebelik şekeri erken teşhis ve tedavi edilirse hem anne hem de bebek risklerden korunur.

Gebelik şekeri olabilirmiş

Beşbuçuk aylık gebeyim. Bebeğin ve benim kilom fazlaymış. Doktorum “gebelik şekerin olabilir, test yaptırman lazım” dedi. Bu testin zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik şekeri ne yazık ki birçok gebeyi ve bebeği olumsuz etkileyebilen bir hastalıktır. Gebelik şekerinden şüphelenilen durumlarda gebelere 24 ila 28 haftalar arasında şeker yükleme testi yapılır. Bebeğe ve anneye zararı olmayan bu test ile gebelik şekeri erkenden tespit edilerek anne ve bebek olası risklerden korunabilir. Gebelik şekeri saptandığında öncelikle uygun bir diyet planı düzenlenir. Bu diyet ile eğer kan şekeri güvenli seviyede tutulamaz ise insülin tedavisi başlanması gerekebilir. İnsülin kullanımı doktor gözetiminde olduğu sürece bebek ve anne için zararsızdır.

Haberin Devamı

Adetlerin araları açıldı, neden?

Son aylarda düzgün adet olmuyorum. Araları çok açıldı, menopozda böyle mi oluyor?

CEVAP

Sevgili okurum, menopoza geçiş süreci her kadında farklı bulgular ile kendini gösterir. Kimi kadınlarda adet araları çok uzarken, kimilerinde ise erken dönemlerde kısalabilir. Öncelikle kadın hastalıkları ve doğum doktoruna muayene olmanızı öneririm. Ultrason görüntüleme ve hormon testleri sonucuna göre menopoza girip girmediğiniz belli olacaktır. Eğer menopoz dönemine geçiş süreci başladıysa doktorunuz bununla ilgili size destek olacak önerilerde bulunacaktır. Ayrıca kemik erimesi riskine karşın kalsiyum takviyesi başlanması iyi olacaktır.

Kızımda kanama başlamadı

İlk çocuğum 13 yaşında adet görmüştü. Ama küçük kızım şimdi 16 yaşında ve adet görmedi. Sizce bu konuda ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, kız çocuklarında ergenlik dönemine girişi takiben adet kanamalarının da başlaması beklenir. Bir ergen kızın 16 yaşını bitirmiş olmasına veya meme gelişiminin başlamasından 5 yıl geçmesine rağmen adet kanamalarının başlamamış olması gecikmiş ergenlik olarak tanımlanır. Kızınızın bir çocuk hastalıkları endokrinoloji uzmanı ve kadın hastalıkları uzmanı tarafından detaylı değerlendirilmesi gerekir. Yapılacak değerlendirme ile genetik ve sistemik hastalıkların araştırılması gerekiyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder