Dr. Ali Gürsoy Gebelik sırasında tekrarlayabilirler
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik sırasında tekrarlayabilirler

HPV virüslerinin neden olduğu kondilomların tedavisi sonrası anne olmak için doktora gidin. Gebelikte kondilomlar yeniden çıkarsa normal doğum seçeneği gözden geçirilebilir.

Çocuk sahibi olmak istiyorum

Eşimden kondilom adlı bir virüs kaptım. Tedavi gördüm ve şimdi taşıyıcıyım. Smear testim temiz çıktı. Fakat doktor çok geniş bir bölgeyi yaktığı için uzun ve acılı bir dönem geçirdim. Şimdi çocuk sahibi olmayı düşünüyorum. Bu operasyon ve hastalığım çocuğumun olmamasında etkili olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, HPV virüslerinin neden olduğu kondilomlar için en doğru tedavi yöntemlerinden birisi yakılmaları işlemidir. Siz gerekli tedaviyi olmuşsunuz, şu an yara yerindeki lezyonların iyileşmesini beklemek gerekir. Eğer rahim ağzında sıkıntı yoksa ve o bölgeye yönelik bir cerrahi uygulanmadıysa doktorunuzun önerisi ile gebe kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

Gebelik immünsüpresif yani bağışıklık sistemini baskılayan bir durum olduğu için gebelikte bu şikayetleriniz tekrarlayabilir. Ayrıca doğum zamanı geldiğinde çok sayıda aktif lezyon varsa vajinal doğum seçeneğinin tekrar gözden geçirilmesi faydalı olacaktır.

Rahim filminden bile korkuyorum

35 yaşında, 3 yıllık evliyim. 2020’de over kist rüptürü teşhisiyle laparoskopi oldum. Sağ tüp parçalanarak rahimimin arkasına yapışmış. 15 gün sonra pelvik içi apse nedeniyle açık ameliyat oldum. Bir yıldır hamile kalamadım. Tek kalan tüpümün tıkanmış olabileceğini söylediler. Nasıl bir yol izlemeliyim? Çocuk istiyorum. Artık rahim filmi çektirmekten bile korkuyorum. Yeniden iltihap kapar başka bir aksilik olur diye endişeliyim. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, zor bir süreç geçirmişsiniz. Karın içi apseler, karın içinde yapışıklıklar ve tüplerde tıkanıklıklar yapabiliyorlar. Sizin de belirttiğiniz gibi öncelikle ilaçlı rahim filmi çektirmenizi öneririm. Yapılacak bu film ile kalan tüpünüzün sağlam olup olmadığı kolaylıkla saptanacaktır. Yapılacak olan bu tetkik ile enfeksiyon riskinizin çok düşük ihtimal olduğunu unutmayın.

Kime yapılmalı?

Sürekli pap smear testi yaptırmamız gerektiğini duyuyoruz. Bu test kimlere yapılmalı? Kötü bir sonuç çıkarsa tedavisi var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, HPV virüsü rahim ağzı kanserine neden olabilir. Kadınlarda olası rahim ağzı kanseri gelişimini erken dönemde tespit edebilmek için pap smear ismi verilen bir test yapılır. Muayene masasında birkaç saniye içinde yapılan, can acıtmayan bir işlemdir. Cinsel açıdan aktif ve 21 yaşından büyük tüm kadınların bu testi yaptırması önerilir.

İleride kansere yol açabilecek değişimler tespit edildiği takdirde erken dönemde tedaviler ile rahim ağzı kanseri önlenebilir. Anormal bir durum saptanırsa hastanın yaşına, gebe olup olmadığına ve çocuk sahibi olup olmadığına göre bir izlem ve tedavi planı yapılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder