Dr. Ali Gürsoy Gebelikte 12’nci haftadan sonra saç boyanabilir
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte 12’nci haftadan sonra saç boyanabilir

Gebeliğin ilk12 haftasında saç boyanması önerilmez. 12’nci haftadan sonra kimyasalların bebeğe zarar verme riski azaldığı için saçınızı boyatabilirsiniz. Yine de organik olanları ya da kına gibi bitkisel boyaları seçmeniz, saçınızı çok iyi durulamanız önerilir.

İlaca devam edeyim mi?

28 yaşındayım ve 3 yıllık evliyim. Evliliğim boyunca korunmamamıza rağmen çocuğumuz olmadı. Bende polistik over var, tedavi oluyorum. Adet öncesi proloktin seviyem yüksek çıkınca doktor bana ilaç verdi. İkinci kez yapılan testlerde prolaktin hormonum normal olarak görüldü. Hâlâ bu ilacı kullanmalı mıyım? Sizce doğru yolda mıyız? Bebeğimiz olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, prolaktin hormonu yüksekliği nedeni ile kadınlarda doğurganlık azalabilir ve adet düzeni bozulabilir. Doktorunuz yüksekliği için medikal tedavi başlamış ve prolaktin seviyeniz istenilen seviyeye ulaşmış. Bunun haricinde gebe kalmanız için düzenli yumurtlamanız da olmalıdır. Polikistik over sendromunda yumurtlama olamadığı için bazen gebelik oluşumunda sorun olabiliyor. Bu konuda doktorunuzdan destek almayı ihmal etmeyiniz. Prolaktin seviyesi azalmış bile olsa ilaç tedavisine bir süre devam etmek gerekebilir.

Saçımı boyatabilir miyim?

28 yaşındayım, 7 haftalık gebeyim. Sizce saç boyatmamda sakınca var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelikte saç boyatma ile ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte gebeliğin 12 haftasında saç boyatılması önerilmez. 12’nci hafta sonrası kimyasalların bebeğe zarar verme riski azaldığı için bu haftalar sonrası saç boyatılabilir.

Saç boyalarının kimyasal olmayan organik çeşitleri ya da kına gibi bitkisel boyalar tercih edilmelidir. Ayrıca saç boyatırken, boyayı saçınızda minimum sürede tutmanız, iyi havalandırılan bir yerde bulunmanız ve boya sonrası saç derinizi çok iyi durulamanız önerilir.

Kaç yaşına kadar kullanabilirim?

Doktoruma danışarak doğum kontrol hapı başlamıştım. Beş yıldır içiyorum ve 37 yaşındayım. Bu hapı kaç yaşına kadar kullanabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları detaylı muayene ve aile öyküsü sorgulanarak verilen ilaçlardır. Sigara içen ve 35 yaşın üstünde olan kadınlarda pıhtı ve felç riskini artırdığı için önerilmemektedirler. Bunu dışında kadının ihtiyacına göre ileri yaşlarda doktor kontrolünde kullanılabilir. İçerdikleri hormon dozlarından dolayı ileri yaşlarda rahim, yumurtalık ve memenin detaylı değerlendirilmesi sonucunda verilirler. Doğum kontrol haplarını doktorunuzun bilgisi olmadan kullanmamanız gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder