Dr. Ali Gürsoy Gebelikte az az ve sık sık beslenin
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte az az ve sık sık beslenin

Hamileliğin erken haftalarında bulantı çok görülüyor. Zamanla azalıyor ama anne adayını zorluyor. Bunun için az az ve sık sık beslenin, yağlı, baharatlı ve kızarmış yiyeceklerden uzak durun. Beslenmeniz kötüye gidiyorsa doktordan yardım alın.

Bulantı yüzünden yerimden kalkamıyorum

31 yaşındayım ve 10 haftalık hamileyim ve bulantı nedeniyle yerimden kalkamıyorum. Çok halsiz ve iştahsızım. Birkaç gün önce kanamam oldu. İlaç verdiler, onu kullanıyorum. Ama bulantım çok arttı. Bana ne önerebilirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, gebeliğin erken haftalarında bulantı şikayeti ile sık karşılaşmaktayız. Zamanla azalan bulantı hissi erken haftalarda annenin beslenmesini olumsuz etkilediği için tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Sizi takip eden kadın hastalıkları ve doğum doktorunuz şikayetiniz için medikal tedavi önerecektir. Bunun yanı sıra sık sık ve az az beslenmeye dikkat ederseniz iyi olur. Kızarmış, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmanızı öneririm.

Gebelik için ne kadar bekleyeyim?

Yeni evliyiz ve 4 aydır çocuk istiyoruz. Eşim 25, ben ise 22 yaşındayım. Ama hamile kalamadım. Sizce doktora gitmeli miyim? Ya da daha ne kadar bekleyeyim?

CEVAP

Sevgili okurum, çocuk sahibi olma isteğinizi anlıyorum ama bunun için acele etmeden 1 senenin dolmasını beklemenizi öneririm. Yumurtlama dönemlerinde korunmadan düzenli ilişki ile bir kadının gebe kalma ihtimali ilk 6 ayda yüzde 60 oranında iken bir yılın sonunda bu oran yüzde 85’e kadar yükselmektedir. Size önerim 1 sene beklemeniz olacaktır. Eğer bir sene sonunda gebe kalamazsanız hem sizin hem eşinizin muayene olmasını öneririm.

Hamile olabilir miyim?

İki yıllık evliyim, haşimoto tiroidim var. Kan tahlili yaptırdım. Adetimin bitiminden sonraki 24’üncü gün progesteron hormonum 20 çıktı. Acaba hamile olabilir miyim? Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik tanısında progesteron tanıya yardımcı bir laboratuvar testidir. Ama gebeliği esas gösteren test kanda beta-hcg seviyesidir. Hashimoto tiroiditi için de düzenli tiroid testlerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Tiroid değerleriniz gebelik öncesi olduğu kadar gebelik esnasında da normal seviyelerde seyretmelidir. Hashimoto tiroidite bağlı az hormon üretiminde gebelik ve fetüs gelişimi yetersiz olabileceğinden dolayı takibinde düzenli olmak gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder