Dr. Ali Gürsoy Gebelikte hızlı kilo alıyorsanız dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte hızlı kilo alıyorsanız dikkat!

Anne adayı en çok son 3 ay ve bulantının bittiği 4’üncü ayda kilo alıyor. Hızlı kilo alıyorsanız doktorunuzla iletişime geçin. Gerekli görürse gebelik şekeri bakacak, sizi diyetisyene yönlendirecektir.

Kistin küçüldüğünü mü gösterir?

Kanamalı bir kist tedavisinde doğum kontrol hapının kullanıldığı ilk ayda kanamanın kesilmesi kistin küçülmeye başladığını mı gösterir? Bu şekilde 3 aylık bir tedavi daha erken bitirilebilir mi? Tekrar kist oluşur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, yumurtalık kistlerinde doğum kontrol hapları ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ama bu her kistin bu haplar ile küçülebileceği anlamına gelmemektedir. İlaç tedavisini takiben erken dönemlerde başarılı sonuçlar izlense bile tedavi hemen kesilmemelidir.

Haberin Devamı

Ortalama 3-6 ay bu tedaviye devam edilebilir. Bu süre kadının kistinin yapısına ve bulgularına göre değişkenlik gösterir. Doktorunuzun önerisi ile tedavi tamamlandıktan sonra tekrarlama ihtimaline karşın yakın aralıklarla kontrol olmanızı öneririm.

Folik asit zararlı mı?

Gebeliğimin 5’inci haftasındayım. Önceki gebeliğimde içtiğim için tekrar folik asit içmeye başladım. Bir arkadaşım “içme, zararlı” dedi. Çok kararsızım. Acaba içmekle hata mı sizce?

CEVAP

Sevgili okurum, gebe olan ve gebe kalmayı planlayan her kadına folik asit takviyesi önerilir. Folik asit desteğine gebelikten 3 ay önce başlayıp gebeliğin 3’üncü ayına kadar devam etmek gerekir. Gebelikte folik asit kullanımının bebeğin sinir sisteminin gelişmesine olumlu etkisi vardır. Bu nedenle her anneye adayının düzenli kullanması önerilir. Gebelikte folik asit desteğinin anne ve bebek için bilinen zararı yoktur. Endişe etmeden kullanmaya devam edebilirsiniz.

Fazla kilo alıyorum

Altı aylık gebeyim ama biraz fazla kilo almaya başladım sanki. Gebe kaldığımda 60 kiloydum. Şimdi 75 kiloyum. Gebelikte toplam kaç kilo alabilirim sizce?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik esnasında anne adayları için önerilen ortalama kilo alımı 12-16 kilogramdır. Bu değerler çok zayıf ya da çok kilolu anneler için değişkenlik gösterebilir. Gebelikte en hızlı kilo artışı son 3 ay içerisinde ve bulantının azalmaya başladığı 4’üncü ay civarındadır.

Haberin Devamı

Gebelik esnasında beklenenden fazla kilo almaya başladığınız için bu durumu doktorunuz ile paylaşmanızı ve diyetisyen kontrolüne girmenizi tavsiye ederim. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde gebelik şekeri tarama testini yaptıracaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder