Dr. Ali Gürsoy Gebelikte ortalama 12-16 kilo alınabilir
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte ortalama 12-16 kilo alınabilir

Gebelikte annenin 12-16 kilo alması normaldir. Bu değerler zayıf ya da çok kilolu kadınlarda değişebilir. Hamileyken hızlı kilo alıyor ya da hızla zayıflıyorsanız doktora başvurun.

Kaç kilo alabilirim?

Beş aylık hamileyim ama gebelik başından beri toplam 6 kilo almışım. Gebelikte toplam kaç kilo alabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik esnasında anne için önerilen kilo alımı ortalama 12-16’dır. Bu değerler çok zayıf ya da çok kilolu anneler için değişkenlik gösterebilir. Gebelikte en hızlı kilo artışı son 3 ay içerisinde ve bulantının azalmaya başladığı 4’üncü ay civarındadır. Gebelik esnasında hızlı kilo aldığınızı ya da aksine kilo verdiğinizi düşünüyorsanız bu durumu doktorunuz ile paylaşıp diyetisyen kontrolüne girmeyi ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Bebek zarar gördü mü?

Son haftalarda düşük riskimden dolayı birkaç kez ultrasona girdim. Bu kadar sık ultrasona girdim diye bebeğim zarar görmüş müdür?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelikte bebeğin gelişimini takip etmek için kullandığımız ultrason ses dalgalarını kullanarak çalışır. İnsan kulağının duyamayacağı frekanstaki ses dalgaları dokuların içinden geçerek görüntülerin oluşmasını sağlar. Herhangi bir ışın ya da X dalgası kullanılmadığı için ultrason görüntülemesinin anne ve bebek için bilinen zararı yoktur.

Ne kadar içeceğim?

Doktorum folik asit verdi, bunu gebeliğin hangi ayına kadar içmem gerekiyor? Bir de bebeğime zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, her gebeye günlük 400 mikrogram folik asit takviyesi önerilir. Folik asit desteğine gebe kalmadan 3 ay önce başlayıp gebeliğin 3’üncü ayına kadar devam etmek gerekir. Gebelikte folik asit kullanımının bebeğin sinir sistemi gelişimine olumlu etkisi varıdr. Ayrıca beyin omurilik problemlerini azalttığı kanıtlandığı için her gebenin kullanması önerilir. Gebelikte folik asit kullanımının bilinen bir zararı yoktur.

Rahim filmi çektirsem mi?

İki yıldır evli kadınım. Eşimle 14 aydır korunmasız ilişkiye girmemize rağmen hamile kalamadım. Doktor rahmimde küçük bir yara ve mantar olduğunu söyledi. Bunların hamile kalamamamla ilgisi var mı? Doktora tahlil ve rahim filmi istedi. Tahlilleri yaptıracağım ama rahim filminde biraz tereddüt ediyorum. Rahim filmi zararlı mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, korunmasız ilişkiye rağmen 1 yıldır çocuk sahibi olamadığınız için doktorunuz ek tetkikler istemiş. Rahim filmi, rahim içine ve tüplere kontrast madde verilerek bu yapıların incelenmesidir. Bu film sayesinde rahim içinde gebeliğe engel bir durum olup olmadığı ve tüplerinizin açık olup olmadığı saptanır. İlaçlı rahim filmi çekiminin anne adayına zararı yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder