Dr. Ali Gürsoy Gebelikte süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat edin
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat edin

Hamilelik sırasında besin zehirlenmelerini ve hastalıkları önlemek için et, yumurta ve balığı iyi pişmiş tüketin. Süt ürünlerinin de pastörize edilmiş olmasına dikkat edin. Pastörize edilmemiş sütten geçen enfeksiyonların size ve bebeğinize zarar vereceğini unutmayın.

Enfeksiyon kronikleşmiş

29 yaşında, 10 yıllık evli kadınım. Dört senedir spiral vardı. Kanama ve kokulu akıntı şikayetleri üzerine çıkarttırdım. İlişkiye girerken çok ağrı oluyor. Doktor yumurtalıklarda kist patlaması olduğunu söyledi. Antibiyotik kullandım ama şikayetlerim geçmedi. Yumurtalıklarda enfeksiyonun kronikleştiğini anlattı. Bir iğne kullandım ama ilişkideki ağrı devam ediyor.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, spiral kullanan kadınlarda kanama ve akıntı şikayetleri sık görülebilmektedir. Bu durumlarda çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü bu enfeksiyon spiralden dolayı rahim içinde ve karın içinde abse oluşturabilir. Abse oluşumu uzun süreli tedavi gerektiren hatta ameliyata kadar ilerleyebilen bir durumdur. Öncelikle bu bahsettiğiniz kistin ve olası bir karın içi iltihabın dikkatlice değerlendirilmesi gerekir. Aksi takdirde uzun yıllar bu ağrı sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Hangi yiyecekler yasak?

Hamilelik sırasında hangi yiyeceklerden uzak durmamızı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, besin kaynaklı zehirlenmeleri ve hastalıkları önlemek için et, yumurta ve balık ürünlerini tamamen pişmiş şekilde tüketiniz. Süt ürünlerinin pastörize edilmiş olması gerekir. Özellikle bazı peynir çeşitlerinin pastörize olmayan sütten yapıldığını unutmayınız ve peynir satın alırken pastörize edilen sütten yapılıp yapılmadığını etiketten kontrol ediniz. Pastörize olmayan sütten geçen enfeksiyonların size ve bebeğinize zarar verebileceğini unutmayınız.

Memeden süt geliyor

Üç yaşında bir oğlum var ve 13 ay önce anne sütünü kesmeme rağmen memelerimden süt geliyor (Sağ memede şişkinlik oluyor, ağrı yapıyor ve sıktığımda süt geliyor). Adetin 2’nci günü prolaktin baktırdım, normal çıktı. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, memeden süt ya da herhangi bir renkte sıvı gelmesinin birçok nedeni olabilir. Süt gelişinde akla ilk prolaktin yüksekliği gelir. Siz bu testi yaptırmışsınız ve normal saptanmış. Bundan sonraki aşama bir genel cerrahi uzmanı tarafından bu durumun değerlendirilmesi olacaktır. Muayene sonrası doktorunuz gerekli gördüğü takdirde meme ultrasonu da isteyebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder