Hamilelik öncesi spor yapıyorsanız riskli, denge kaybına yol açacak hareketlerden kaçınarak devam edebilirsiniz. Yeni başlayacaksanız yüzme ya da yürüyüş önerilir. Haftada 3 kez 15 dakikadan fazla olmamak şartıyla spor yapabilirsiniz.
Sporun sakıncası var mı?
28 yaşında, 3 aylık hamile kadınım. Hamile kalmadan önce spor yapıyordum. Acaba devam edebilir miyim? Hamileliğim için bir sakıncası olur mu?
CEVAP
Sevgili okurum, doktorunuz tarafından belirtilmiş risk faktörünüz ya da düşük riskiniz bulunmuyorsa hamilelik öncesi yaptığınız spora devam edebilirsiniz. Tabii ki bu süreçte gebeliğe bağlı oluşabilecek risklerden kaçınmak için riskli, denge kaybına yol açabilecek ve zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir.
Hamile kalmadan önce aktif spor yapmıyorsanız gebelikte spora aniden yorucu egzersizler ile başlamayın. Yüzme ya da yürüme gibi fiziksel aktivitelere yeni başlıyorsanız haftada 3 kez 15 dakikadan fazla olmayan aralıklar ile başlayın. Bunu kademeli olarak günlük 30 dakikalık seanslara yükseltebilirsiniz.
Dört kez düşük yaptım
30 yaşındayım. Bugüne kadar 4 kez hamile kaldım. Ancak hep düşük yaptım. Benim bir daha gebe kalma ihtimalim var mıdır? Sürekli düşük yapmamın nedeni nedir?
CEVAP
Sevgili okurum, geçmiş olsun. Ne yazık ki tekrarlayan düşükler yaşamışsınız. Bu durumda yeni bir gebelik öncesi bu düşüklere neden olabilecek sebeplerin araştırılması gerekir. İstenmeyen bu düşüklere en sık genetik hastalıkların, rahim yapısının bozukluğunun ve pıhtılaşma bozukluklarının neden olduğunu biliyoruz.
İlaçlı rahim filmi denilen histerosalpingografi çektirmenizi, genetik testleri yaptırmanızı ve trombofili paneli olarak bilinen pıhtılaşma testlerini yaptırmanızı öneririm. Bu araştırmalar için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurabilirsiniz.
Seyahate çıkabilir miyim?
15 haftalık hamileyim. Yaz tatilinde arabayla memleketime gitmek istiyoruz. Yol 7-8 saat sürüyor. Sizce gitmem sorun yaratır mı?
CEVAP
Sevgili okurum, düzenli gittiğiniz doktor kontrollerinizde olumsuz herhangi bir sorun ya da düşük riskiniz yoksa arabayla seyahat edebilirsiniz. Yolculuklarda uzun süre hareketsiz kalınan durumlarda bacaklarda kan dolaşımınız yavaşlayıp pıhtı oluşma riski yaratabilir. Bu nedenle yolculuk esnasında 2 saatte bir mola verip 10 dakikalık yürüyüşler yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin.