Dr. Ali Gürsoy Hapların kilo aldırdığı doğru değil
HABERİ PAYLAŞ

Hapların kilo aldırdığı doğru değil

Adet döngüsünü düzene koymak için hastaya önerdiğimiz doğum kontrol hapının kilo aldırdığı düşünülüyor ama bu yanlış bir bilgi. İştahın arttığı durumların suçlusu ilaçlar değil. Böyle dönemlerde beslenmenize dikkat edin.

Kilo alırım diye içemiyorum

Adet düzensizliği için doğum kontrol hapı önerildi ama kilo alırım diye korkuyorum. Doğum kontrol haplarının kilo aldırma ihtimali var mıdır?

CEVAP

Sevgili okurum, verilen tedavi ile adet döngünüz düzene girecektir. Doğum kontrol haplarının kilo aldırıcı etkisi yoktur ama olası iştah artışı durumlarında beslenmenize dikkat etmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Rahim ağzında büyük bir yara varmış

28 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. İlişki sırasında yanma ve sonrasındaki ağrı şikayeti ile jinekoloğa gittim. Bana büyük bir rahim ağzı yarası olduğunu söyledi. Fitil ve antibiyotik kullandım. İlaçların bitiminde adet günüm olmamasına rağmen kanama başladı ve 5-6 gün sürdü. Kanama bitince tekrar muayeneye gittiğimde smear testininin temiz olduğunu ancak yaranın geçmediğini söyledi. Tekrar daha fazla fitil ve antibiyotik verdi. Kullanırken 2’nci günde yine kanama başladı tıpkı adet görüyormuş gibi ağrılı. Neden kaynaklanıyor olabilir?

CEVAP

Sevgili okurum, belirttiğiniz şikayetler rahim ağzındaki lezyona bağlı gözükmektedir. Rahim ağzındaki yara ve benzeri durumların kontrolünde kullandığımız bir test olan pap smear testi sadece tarama amaçlı kullanılmaktadır. Şikayetlerinizin devam etmesi halinde doktorunuza başvurun. Pap smear testinizin yenilenmesi ya da kolposkopik inceleme yapılması gerekir. Kolposkopik inceleme; rahim ağzının bazı özel boyalar ile boyanıp mikroskop ile incelenmesidir. Bu alet sayesinde rahim ağzının daha iyi görüntülenmesi sağlanır.

Filmi çektirmesem olmaz mı?

Dört ay önce dış gebelik nedeniyle kapalı ameliyat oldum ve bir yumurtalığım alındı. Doktor, diğer yumurtalığımın sağlam olduğunu, 6 ay gebe kalmamamı söyledi. Doktor “Rahim filmi çekeceğim. Rahime ilaç verip yumurtalığı hareket ettireceğim. Diğer yumurtalığın sağlam olup olmadığına bakacağız” dedi. Bu filmi çektirmeye korkuyorum. Rahim filmi çektirmeden hamile kalma ihtimalim var mı? Ya da dış gebelik tekrarlar mı? Sizce sakıncalı mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, öncelikle geçmiş olsun. Dış gebelikler sonrası oluşacak yeni gebeliklerin de dış gebelik olma ihtimalleri biraz artmaktadır. Ayrıca doktorunuzun önerisini dikkate alıp önerdiği görüntüleme yöntemini yaptırmanızı öneririm. Bu tetkikleri yaptırmadan da gebe kalma ihtimaliniz var fakat tetkikleri tamamladıktan sonra gebelik planlamanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder