Dr. Ali Gürsoy Hastalık değil hormonal bozukluk
HABERİ PAYLAŞ

Hastalık değil hormonal bozukluk

Polikistik over sendromu hastalık değil, hormonal bozukluk. Adet düzensizliği, kilo alma sıkça görülür ve arkasında insülin direnci yatar. Tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle işler yoluna girebilir.

Anne olmayı istiyorum

Polikistik overim var. İki kez düşük yaptım. Şimdi yeniden hamile kalmayı ve bir bebeğimin olmasını istiyorum. Gittiğim doktorlar hastalığımın tedavisinin olduğunu söylediler. Ne yapacağım?

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik overinizin olması her düşüğün bu durumla ilişkili olduğu anlamına gelmez. Düşüklerin en sık nedeni genetik kusurlardır. Genetik duruma bağlı olmayan nedenler arasında ise polikistik over sendromunun bazen düşük ihtimalini arttırabildiğini görüyoruz. Özelikle insülin direncinin yüksek olması bu düşüklerin başlıca sebebi arasında gösteriliyor. Yeni bir gebelik önce insülin direnci başta olmak üzere laboratuvar tetkiklerinizi yaptırmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Polikistik over nedir?

24 yaşında kızım. Geçen ay kan tahlili yaptırdım, çeşitli doktorlara gittim, “Polikistik over var” dediler. Bu hastalık nedir, bilgi verirmisiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, öncelikle bilmeniz gereken polikistik over sendromunun hastalık değil bir hormonal bozukluk olduğudur. Kadınların yumurtalıklarında düzgün büyüyemeyen birçok yumurtanın birikmesiyle oluşan bir durumdur. Arka planında en sık insülin direnci yatmaktadır. Düzenli yumurtlama olmadığı için bu kişiler gebe kalmakta zorluk yaşayabilirler. Polikistik over sendromu olan kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme, sivilce ve kilo alma şikayetleri sık görülür. Uygun destek tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri için doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

6 ayda bir bırakayım mı?

26 yaşındayım, doğum kontrol haplarının 6 ay kullanıldıktan sonra bırakılması, sonra yeniden başlanması gerektiğini öğrendim. Bir yıldır kullanıyorum. Bu arada çok olmamakla birlikte sigara da içiyorum. Neden ara vermek gerekir?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları doktor gözetiminde ve önerisi doğrultusunda kullanıldıklarında ara verilmeleri gerekmez. Uzun süre kullanımları uygundur. Sigara içen kişilerde 35 yaş üstünde doğum kontrol hapı önerilmez. Bu kişilerde emboli yani pıhtı oluşumu riski ve felç riskinin arttığı gösterilmiştir. Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanan kişilerde sigarayı bırakmak oluşabilecek yan etkileri en aza indirecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder