Dr. Ali Gürsoy Hayatınızı etkileyecek kadar ağrı varsa tedavi gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Hayatınızı etkileyecek kadar ağrı varsa tedavi gerekir

Ağrılı adet görüyorsanız, sinirlilik, baş dönmesi, ateş basması varsa ve bu durum günlük yaşantınızı etkiliyorsa mutlaka doktorunuza başvurun. Çünkü ağrılı adet görme anlamına gelen dismenore yapılan değerlendirme sonrası tedavi edilebilir.

Sancıdan bayılıyorum

29 yaşındayım ve bekarım. Her ay adet sancısı çekiyorum. Hatta sancıdan bayılıyorum. Doktora gideceğim ama ağrının nedeni nedir?

CEVAP

Sevgili okurum, bahsettiğiniz şikayetleriniz dismenore tanımına uyuyor. Dismenore, günlük aktiviteleri engelleyecek düzeyde ağrılı adet görme olarak tanımlanan jinekolojik bir hastalıktır. Ağrılı adet gören kadınların yaklaşık yarısında, bulantı, kusma, karında gaz hissi, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik ve ateş basması belirtileri olabilir.

Haberin Devamı

Hastaya yapılacak tetkikler ve ultrasonografik görüntüleme ile olası nedenler saptanır ve buna yönelik tedavi başlanır. Önerilen destek tedavileri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hastaların birçoğunun şikayeti gerilemektedir.

Menopoza mı girdim?

35 yaşındayım ve bekarım. Adet olmayınca doktoruma gittim. Bana menopoza girdiğimi söyledi ve bir ilaç verdi. “İçtikten bir hafta sonra adet olacaksın” dedi. İlaç bitti ama kanama yok. Menopoza girmiş olabilir miyim? Çocuğum olamayacak mı?

CEVAP

Sevgili okurum, her kanama azalması ya da olmaması erken menopoz göstergesi değildir. Elbette doktorunuzun dediği gibi erken menopoz riski olsa da hormonal nedenlerin de değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle yumurtalık rezervlerinizin değerlendirilmesini öneririm.

Yapılacak ultrasonografi değerlendirilmesi ve bazı kan tetkikleri ile bu durumun nedeni saptanabilecektir. Erken menopoz saptansa bile, uygun koşullarda uygulanacak tedaviler ile yumurta elde edilerek bunların dondurulması planlanabilir. Böylece çocuk sahibi olma fırsatını değerlendirilebilirsiniz.

İlişki sonrası kanama oluyor

30 yaşındayım. Adet döneminin dışında bazen de ilişki sonrası kanamam oluyor. Bu kanamalar kopan bir parça şeklinde oluyor, karnımda ağrı hissediyorum. Sizce sorunum ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okurum, adet dönemi dışında izlenen ve ilişki sonrası olan kanamaların nedeninin araştırılması gerekir. Öncelikle rahim ağzı kanseri ya da kanser öncesi lezyonları varlığının araştırılması gerekir. Rahim ağzı kanseri dışında uzun süreli enfeksiyonlar ve servikal polipler de kanama yapabilirler. Yapılacak muayene ile kadın hastalıkları doktoru olası nedeni kolayca saptayabilecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder