Dr. Ali Gürsoy Hormon testleri doğruyu söyler
HABERİ PAYLAŞ

Hormon testleri doğruyu söyler

Adet düzensizliğinin pek çok nedeni olabilir. Muayene sonrası kan tetkikleriniz yapılır ve hormon değerleriniz ölçülür. Bu hormonlardan bir ya da birkaçında sorun varsa sebep bu olabilir. Doktorunuz duruma bakıp sizi tedavi eder.

Kilo verirsem adet görür müyüm?

26 yaşındayım, 93 kilodayım, 1.65 boyundayım. Bende polikistik over var. O da kilo almamı tetikliyor. Önceden 63 kiloydum ama doğum yaptıktan sonra veremedim. Hormonlarım da bozuldu. İlaçsız adet göremiyorum. Doktorum “Zayıflarsan kistlerin gider ve kendiliğinden adet görürsün” dedi. Gerçekten düzelir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, düzenli yumurtlama olmaması ile kendini gösteren bu duruma en büyük sebep olarak insülin direnci gösterilir. Bahsettiğiniz kilo sorunu muhtemelen kullandığınız insülin direnci kaynaklıdır. Bu durumlarda insülin direnci varlığı ve anormal hormon üretimi kontrol edilip eğer varsa hızlıca tedavisine başlamak gerekir. İlaç tedavisine ek olarak düzenli spor ve sağlıklı beslenmenin polikistik over sendromunda etkili olduğunu unutmayın. Bu konuda bir diyetisyenden destek alarak hızlıca kilo verebilirsiniz.

Ara kanamalar oluyor

Son aylarda adetlerim düzensiz ve olmaması gereken zamanlarda bile ara kanamalar oluyor. Bunun nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okurum, adet düzensizliğinin birçok nedeni olabilir. Bu nedenler anatomik ya da hormonal nedenli olabilir. Öncelikle doktorunuzun yapacağı muayene ve ultrasonografik görüntüleme ile rahim ve yumurtalıklarınız değerlendirilmeli. Olası miyomlar, rahim içi polipler ve yumurtalık kistleri var mı, yok mu kontrol edilmeli. Sonrasında ise kan tetkikleri ile hormon değerleriniz kontrol edilmeli. Eğer bu hormonlardan bir ya da birkaçının değeri olması gereken referans değerlerinin dışında ise adet düzensizliği saptanabilir. Gecikmeden jinekolojik muayenenizi yaptırmanızı öneririm.

Ne kadar bekleyeyim?

33 yaşındayım. Ben 3 ay önce düşük yaptım. Acaba hamile kalmak için ne kadar beklemem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, ortalama iki adet dönemi sonrası yeni gebelik planlayabilirsiniz. Gebelik öncesi folik asit kullanımını ihmal etmeyin. Ayrıca bazı düşükler sonrası ileri inceleme gerekebiliyor. Bu nedenle yeni bir gebelik öncesi doktorunuzdan bu konuyla ilgili onay almanızı öneririm. Olası rahim içi yapışıklıklar ya da başka sorunlar açısından doktorunuz size değerlendirecektir. Gebe kalmadan önce doktorunuzun istediği testler olursa onları da mutlaka yaptırmalısınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder