Dr. Ali Gürsoy HPV aşısının her kadına yapılması önerilir
HABERİ PAYLAŞ

HPV aşısının her kadına yapılması önerilir

HPV aşısı, genital siğillere neden olan HPV tiplerine karşı koruma sağlıyor. Ayrıca rahim ağzı kanserinden de koruyor. Bu aşının her kadına yapılması önerilir. Yüksek oranda koruyuculuk sağlaması için HPV virüsü vücuda girmeden yapılması daha etkili olur.

Hemoroid olmuşum

Yedi aylık hamileyim. Geçen gün kan gelince doktora gittim. Hemoroid oluşmuş. Çok acı çekiyorum, bana ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, hemoroid yani basur hamilelik sırasında en sık son 3 ayda karşımıza çıkar. Buna genellikle kabızlık, pelvis üzerindeki artan baskı ve kan hacmindeki artış neden olmaktadır. Makatta kanama ve ağrı ile bulgu vermektedir. Tedavide genellikle ilk tercih olarak ılık banyolar ve merhemler tercih edilir. Ama bunlara rağmen bu hemoroidler büyümeye devam ederler ise genel cerrahi doktoru tarafından değerlendirilmeleri gerekir.

Haberin Devamı

HPV aşısı yaptırayım mı?

Arkadaşım rahim ağzı kanseri için HPV aşısını yaptırmış. Ben 20 yaşındayım. Bu aşı hakkında bilgi verir misiniz ve önerir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, HPV aşısı serviks yani rahim ağzı kanserine ve genital siğillere neden olan bazı HPV tiplerine karşı koruma sağlar. 100’den fazla HPV türü vardır. HPV aşısı tüm genital siğillerin yüzde 90’ına neden olan ikisi de dahil olmak üzere dört tip HPV’ye karşı etkilidir. Diğer iki tip ise serviks kanseri vakalarının yüzde 70-80’ine neden olur. HPV aşısı ileri yaşlarda da yapılabilse daha yüksek oranda koruyuculuk sağlaması için bulaşmasından veya maruz kalmasından önce yapılırsa daha etkili olacaktır. Bu nedenlerle siz dahil her kadına HPV aşısı yapılması önerilir.

Sık idrara çıkıyorum ve kokuyor

İdrarımda bir süredir farklı. Kötü kokuyor ve çok sık çıkıyorum. Doktora gitmem gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, idrar yolu enfeksiyonları idrara sık çıkma, idrar yaparken zorlanma, ağrı ve sızı şikayeti yaparlar. Bu şikayetin nedenine yönelik tam idrar testi ve idrar kültürü yaptırmanızı öneririm. Böylece idrar yolu enfeksiyonuna yol açan mikrop tipi tespit edilebilecektir. Testlerin sonuca göre doktorunuz gerekirse antibiyotik tedavisi önerecektir. Ayrıca tedavi esnasında bol su tüketmenizin de iyileşme sürecine olumlu katkısı olacağını unutmayın. Bir üroloji ya da kadın hastalıkları doktoruna danışmayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder