Dr. Ali Gürsoy İki doğum arası 2 yıl beklenmesi önerilir
HABERİ PAYLAŞ

İki doğum arası 2 yıl beklenmesi önerilir

Sezaryen ile doğum yaptıysanız ikinci bebek için 2 yıl beklemeniz önerilir. Daha erken gebe kalınırsa sezaryen dikiş yerleri yeterince iyileşmez, anne ve bebeğin hayatı riske girebilir.

Daha önce sezaryen ile doğum yaptım

Geçen sene doğum yaptım ama tekrar gebe kaldım. Önceki doğumun sezaryen olmuştu, bu doğum için ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, ilk gebeliğiniz sezaryen olduğu ve aradan uzun bir süre geçmeden tekrar hamile kaldığınız için bu doğumunuz da muhtemelen sezaryen doğum olacaktır. İki doğum arası önerilen bekleme süresi ortalama 2 yıl civarıdır.

Haberin Devamı

Daha erken gebe kalınması durumlarında sezaryen dikiş yerleri yeteri kadar iyi iyileşmemiş olabilir. Bu durum anne ve bebek hayatını riske atabilecek bazı sıkıntılara yol açabilir. Gebelik boyunca takiplerinizi düzenli yaptırırsanız ve doktorunuzun önerilerini dikkate alırsanız sorun olacağını düşünmüyorum.

Yüksek tansiyon gebeliğe engel olur mu?

26 yaşındayım. Çocuk sahibi olmak istiyoruz. Üç yıldır yüksek tansiyon hastasıyım. Bu yüzden düzenli olarak tansiyon hapı kullanıyorum. Bu hastalık hamile kalmam konusunda bana bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okurum, öncelikle geçmiş olsun. Kalp hastalıkları olan kadınların gebe kalmadan önce kardiyologları ile görüşerek hamile kalmalarının ne gibi sorunlar yaratacağını değerlendirmeleri gerekir. Ne yazık ki bazı kalp problemleri gebelik esnasında hem anne hem bebeğin hayatını riskli hale getirebiliyor ve bu durumlarda gebelik önerilmiyor. Gebe kalınmasının önerilebileceği durumlarda ise gerekli önlemlerin alınması ve hastanın tedavisinin bebeğe zarar vermeyecek şekilde revize edilmesi gereklidir .

Aşılama tedavisi nasıl yapılıyor?

3.5 yıllık evliyim. Düzenli adet görmüyorum. Doktorum “Yumurtaların çatlamıyor” dedi. İki aydır doktora gitmiyorum, yine adet göremiyorum. Doktorum aşılama tavsiye ediyor. Bu tedavi hakkında bilgi verir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, aşılama tedavisi laboratuvar ortamında yıkanıp hazırlanan spermlerin rahim içine verilmesi işlemidir. Bu işlem için yumurtalar uygun dozda ilaç ile uyarılırlar. Yumurta ya da yumurtalar uygun boyuta ulaştıklarında çatlatma iğnesi ile çatlatılırlar. Aşılama, doğal bir yöntemdir. Başarı oranları anne ve baba adaylarının parametrelerine göre değişkenlik gösterir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder